Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wymiana termostatu
-
Dillinger
- Świeżak
- Imię: Darek
- Samochód: Nubira
- Silnik:
- Kontakt:
Wymiana termostatu
Czy wymiana termostatu jest trudna? można to zrobić samemu? Mógłby ktoś opisać całą procedurę?
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Re: Wymiana termostatu
Jezeli masz nowy termostat razem z plastikowa obudową to wystarczy ze odkrecisz o ile kojarze trzy śrubki i sciagniesz z niego dwa weze jeden od chlodnicy wychodzi i sie laczy z termostatem a drugi cienki od przepustnicy idzie nad rozrządem i do tejże obudowy
zakladasz nowy skrecasz nie za mocno zakladasz weze uzupelniasz ubytek plynu chlodniczego odpowietrzasz i tyle 1 h roboty dla laika
zakladasz nowy skrecasz nie za mocno zakladasz weze uzupelniasz ubytek plynu chlodniczego odpowietrzasz i tyle 1 h roboty dla laika
-
Dillinger
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dużo płynu chłodniczego się wyleje? Muszę jakoś zabezpieczyć rozrząd, by się na niego nie wylało? Czy ten filmik pokazuje umiejscowienie termostatu?:
https://www.youtube.com/watch?v=2xkr0953iZs
https://www.youtube.com/watch?v=2xkr0953iZs
-
MarianzPolski
- Świeżak
- Imię: Mariusz
- Samochód: Nubira III kombi
- Silnik:
- Kontakt:
Dziś wymieniałem w Nubirze 1,6 operacja prosta, do odkręcenia są dwie śruby plus do zdjęcia dwie opaski zaciskowe. Płynu ucieknie około 2-3 litrów, podłóż sobie pod samochód jakąś ścierkę dużą plus pojemnik na płyn (okolice pod termostatem, płyn będzie ściekał po obudowie pompy wspomagania i sprężarki klimatyzacji na osłonę pod silnikiem, taką połówkę z tworzywa, z niej na ziemię) Mnie udało się złapać praktycznie 3/4 tego płynu choć i tak miałem nowy. Czas trwania operacji na spokojnie z 30-40 min, ogólnie rzecz biorąc proste to jak budowa cepa. Nie zapomnij założyć nowej uszczelki pod termostat (zakładam, że będziesz miał cały termostat z obudową z tworzywa, tam w kpl powinna być uszczelka, są jeszcze rozbieralne obudowy termostatu wykonane z metalu, w tym kpl nie dostałem uszczelki i musiałem jechać wymienić termostat. Jak poskładasz wszystko, dolej płynu ponad max w zbiorniku, uruchom silnik i poczekaj, aż się trochę zassie do układu, zakręć korek i zrób jazdę próbną. Ja podjechałem na myjkę by opłukać zalane podzespoły pod ciśnieniem, później jazda próbna, a po powrocie i odstaniu dłuższej chwili kontrola poziomu płynu w zbiorniku i dolewka do kreski max.
Czemu wymieniasz termostat? Jakie masz objawy?
Czemu wymieniasz termostat? Jakie masz objawy?
-
Dillinger
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Wymieniam, ponieważ wskazówka temperatury nie dochodzi mi do połowy zegara, tylko 2/3. Zakładam, że to ok. 70-80 stopni. Czy wylanie się płynu może jakoś uszkodzić pasek rozrządu? I jeśli mogę zapytać to jakim nowym płynem zalałeś chłodnicę?
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Przed wymianą spuść sobie dolnym zaworkiem w chłodnicy (mniej wiecej tak jak termostat, tylko na samym dole chłodnicy masz taki "dynks" na kluczyk (10-13mm), odkręcasz i płyn leci od dołu.
W lacetti nigdy wskazówka nie dochodzi do "pionu" - viewtopic.php?t=542&start=125
Co do płynu to dowolny, ale mieszalny z wszytkimi typami płynów (polecam prestone).
W lacetti nigdy wskazówka nie dochodzi do "pionu" - viewtopic.php?t=542&start=125
Co do płynu to dowolny, ale mieszalny z wszytkimi typami płynów (polecam prestone).
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Seba wylaniu płynu może popsuć pasek rozrządu... Jeśli wylewa się przez broń lub uszczelkę pompy wody
O partsy pisz PW.
-
Dillinger
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Temperatura na wskaźniku to między drugą a pionową kreską. Mogę mieć prawidłową temperaturę?
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
-
Dillinger
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Muszę zatem podpiąć do kompa i sprawdzić.Jaki polecasz intersejs, żeby kupić?
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Ja mam tylko elm327 na bt za 30zł z allegro, do podstawowych odczytów i kasowania błędów silnika wystarcza. Pewnie potem sprawię sobie coś co komunikuje się z abs czy poduszkami, na razie jednak odpukać nie mam z tym problemu. Jest wątek na forum, poczytaj
-
Dillinger
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
-
Dillinger
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki Konradoo za odpowiedź. I życzliwość i za to, że zawsze chętnie odpowiadasz!
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
Witam,
dla potomnych wrzucam.
Wymiana termostatu Lacetti 1.6
oryginał padł po 125 000km.
Objawy;
dluższe rozgrzewanie silnika ponieważ niedomykal sie do konca ale na tyle ze podczas jazdy nie wychładzał się silnik (nawet przy takiej temp jak teraz panuje 10-15* )
tylko poprostu skakała temp 82-88*
termostat mial przez to zwłoke i opóźnienie w działaniu
Górny waż oczywiscie po odpaleniu robil sie ciepły
Zakupiłem Termostat z aluminiowa obudową Gets jakos tak sie to pisze chyba.
dla potomnych wrzucam.
Wymiana termostatu Lacetti 1.6
oryginał padł po 125 000km.
Objawy;
dluższe rozgrzewanie silnika ponieważ niedomykal sie do konca ale na tyle ze podczas jazdy nie wychładzał się silnik (nawet przy takiej temp jak teraz panuje 10-15* )
tylko poprostu skakała temp 82-88*
termostat mial przez to zwłoke i opóźnienie w działaniu
Górny waż oczywiscie po odpaleniu robil sie ciepły
Zakupiłem Termostat z aluminiowa obudową Gets jakos tak sie to pisze chyba.
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
Po wymianie tak jak być powinno temp.utrzymuje sie na poziomie 84* podczas ciagłej jazdy tak jak na oryginalnym.
Co do termostatu to niepasował tylko ten oring widoczny na zdjeciu ktory idzie do bloku bo był za duży średnicowo
a nie miałem innego na zamiane wiex obadałem stary a że nie był sciśniety to go ponownie założyłem.
Co do termostatu to niepasował tylko ten oring widoczny na zdjeciu ktory idzie do bloku bo był za duży średnicowo
a nie miałem innego na zamiane wiex obadałem stary a że nie był sciśniety to go ponownie założyłem.
- none7
- Bywalec
- Imię: Karol
- Samochód: Lacetti '05
- Silnik: 1.6, F16D3, 109KM, benz.+LPG
- LPG: STAG QNEXT PLUS
- Kontakt:
wiem że temat stary ale swoje 3 grosze wtrącę odnośnie tego termostatu firmy gates.
pamiętam że podkładki oryginalne przy śrubach delikatnie przeszkadzały i trzeba było je podszlifować lub wywalić. O-ring wydaje się za duży, ale podczas montażu wystarczy delikatnie go wcisnąć i docisnąć przez szczelinę pomiędzy blokiem i obudową termostatu i wejdzie.
pamiętam że podkładki oryginalne przy śrubach delikatnie przeszkadzały i trzeba było je podszlifować lub wywalić. O-ring wydaje się za duży, ale podczas montażu wystarczy delikatnie go wcisnąć i docisnąć przez szczelinę pomiędzy blokiem i obudową termostatu i wejdzie.