Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Swiatła w Cruze

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: Swiatła w Cruze

Post autor: wszim »

Tak z innej beczki, auto homologację dostaje na rynek EU czy na konkretny rynek krajowy ?
W sumie to na krajowy ale wg mnie musi spełniać też wymogi UE. Jedne przepisy z drugimi się nie wykluczają. Nie problem przecież jest umożliwić wyłączyć te światła.
jfx

Post autor: jfx »

Ok jednak bez sądu nic nie wskuramy. A jeśli brać pod uwagę sianie defetyzmu, to jest nim już argument, ze w Grecji nie wolno jeździć na światłach mijania bo w naszej sprawie jest to całkowicie bez znaczenia.

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Dla tych co zamierzają wyjechać w lato do Grecji ma znaczenie. Być może ja.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2014, o 13:21 przez wszim, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

Ja wam powiem, czemu GM już nie chce dawać kodów. Jest spisek z producentami żarówek, bo innego wytłumaczenia na głupotę nie mam już :D Od x lat była w każdym samochodzie możliwość wyłączenia, a teraz co ? Odpalam auto i muszą się świecić światła ? Poproszę o przepis, który to reguluje. Co innego jest jazda, a co innego stanie na własnej posesji lub w garażu. W takich przypadkach chcę wyłączyć światła ! Dodatkowo, grzebiąc w aucie, przy silniku sprawdzamy np. odpalając i gasząc silnik i znowu sytuacja taka sama, po kuta mi światła mają się zapalać. Dodam na koniec, ale to przez swoje gapiostwo, przed świętami wielkanocnymi kompletnie rozładowałem akumulator, chciałem sobie tylko zestroić CB, a zapomniałem, że wyłącznik świateł jest w lewych drzwiach, a ja lepsze podejście do strojenia miałem z prawej i tak światełka przez cały dzień się świeciły.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
Kaczy
Stały bywalec
Imię: Michał
Samochód: Black Cruze SW 2.0D
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Kaczy »

Ja kilka dni temu przestawiłem na pozycyjne i tak teraz jeżdżę. 90% mojej jazdy to dom-praca-dom w godzinach, a teraz jest widno dość długo (praktycznie najdłużej w roku ;)). Policja się nie czepia. Gasną jak zgaszę silnik więc nie muszę co chwila przełączać. BTW: żarówki +90% wytrzymały u mnie rok przy paleniu się non-stop. Jak dla mnie to dość dobry rezultat.
Obrazek Można? Można: 201KM / 449Nm :)
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Zaraz. Postojówki ci gasną jak zgasisz silnik?
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Może tak być, chociaż nie wiem jak u mnie, bo nie sprawdzałem, natomiast mijania po wyjęciu kluczyka i otwarciu drzwi wyłączają się. Muszę z ciekawości sprawdzić postojówki.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

wszim pisze:
Tak z innej beczki, auto homologację dostaje na rynek EU czy na konkretny rynek krajowy ?
W sumie to na krajowy ale wg mnie musi spełniać też wymogi UE. Jedne przepisy z drugimi się nie wykluczają. Nie problem przecież jest umożliwić wyłączyć te światła.
Homologacja na pojazdy Chevrolet jest robiona w Holandii z uwzględnieniem wymogów specyficznych na danym rynku. Stad na produkcji juz wiadomo gdzie dane auto idzie, stad wersje fińskie są inaczej skonfigurowane.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
Kaczy
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

wszim pisze:Zaraz. Postojówki ci gasną jak zgasisz silnik?
Gasną.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Kaczy to jak zostawisz auto z zapalonymi postojówkami ?
jfx

Post autor: jfx »

Jak wylaczysz i ponownie włączysz to się zaswiecą,

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Kaczy
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

XaRaDaS pisze:Kaczy to jak zostawisz auto z zapalonymi postojówkami ?
Zostawisz? W sensie, że nie ma nikogo w aucie i palą się postojówki? Nie mam pojęcia :) Nigdy nie miałem takiej potrzeby. Ale pewnie jest tak, jak napisał jfx - jak przekręcisz gałkę od świateł to się aktywują.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

No wiesz, czasem sporadycznie, oby nigdy trzeba pozostawić auto i muszą być włączone postojówki, ale fakt może tak być jak Jfx napisał ;)
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Sprawdziłem tez u siebie . Jak zgasi się silnik to gasną postojówki. Ale gdy na wyłączonym silniku przekręcę na 0 i z powrotem na postojówki to się wtedy świecą bez silnika.
miet147
Świeżak
Imię: Miet
Samochód: Orlando
Silnik:
Kontakt:

Post autor: miet147 »

Witam.
Zostałem tu przekierowany z działu orlando. Piszę z małej litery bo straciłem szacunek do tego modelu jak i marki wraz z personelem urzędniczym - choć jestem kilkumiesięcznym, "szczęśliwym" posiadaczem rzeczy, która ubezwłasnowolnia gorzej niż komuna.
Też wkurza mnie niemożność wyłączenia świateł. Zwróciłem się do chevrolet Polska uzasadniając problem wyjazdem do Grecji. Odpowiedziano mi tak, kopiuję: > W sprawie świateł prosimy zgłosić zapytanie do najbliższegoautoryzowanego serwisu Chevroleta, który sprawdzi czy opcjawyłączenia jest możliwa.
> W związku z faktem, że kupił Pan fabrycznie nowy oraz zgodny zespecyfikacją samochód, nie widzimy możliwości zwrotu.
>
> Z wyrazami szacunku,
> Małgorzata Sulecka
> Dział Obsługi Klienta Chevrolet

Na pytanie co to za specyfikacja, która nie przewiduje, że auto nie koniecznie musi się poruszać tylko w kraju na, który uzyskało homologację uzyskałem znany już tu wszystkim bełkot.
W serwisie jeszcze nie byłem. Jak zaliczę wizytę to opiszę.
Myślę, że z powodu zakończenia sprzedaży są małe szanse na wyegzekwowanie czegokolwiek bo koncernowi nie zależy na opinii. Jedynie wrzucanie krytycznych opinii na zagranicznych forach zwłaszcza tam gdzie auta są sprzedawane, mogą skłonić producenta do refleksji. Ale to może niewielu z racji znajomości języków.
Nie jestem też znawcą od programów zarządzających pracą osprzętu ale wydaje mi się, że te różne opcje mogą być wgrane w pamięć komputera i jest to tylko kwestia wyboru przez serwisanta, który ma dostęp do kodów odblokowujących system. Ale to tylko domniemanie.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

na forum masz juz pelny opis akcji koniecznych.

Mamy wiec szanse na uzyskanie kodow i robi to tylko jeden serwis na slasku i tylko wybranych opcjach wyposazenia najczesciej w LT+ LTZ ~ tak nam sie przynajmniej wydaje po tym jakie auta u nas dostaly kody, lub uklad jaki proponuje kolega wszim.

Podjedz na spot slaski (info bedzie w odpowiednim miejscu) w wrzesniu to sprawdzimy jakie masz szanse i na co.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Miet147. Jeżeli GM da kody to ok, choć nie licz że dostaniesz za friko. Jeżeli GM kodów odmówi to nic oficjalnie nie załatwisz. Beton podwójnie zbrojony. Wszystkie sensowne ścieżki zostały przez etaca przeprowadzone łącznie z UOKIK. Ostania możliwość, sugerowana przez rzecznika pk to pozew do sądu o ile chcesz się w to bawić. Walkę z Grecją sam przeprowadzałem - pytania bez odpowiedzi, GM kodów nie dał, w CAC wzruszenie ramion i odpowiedź że wszystko jest ok i nic zrobić się nie da. Do Grecji więc nie pojechałem.
Centrala chevroleta nie będzie podejmować kwestii bo jej zaraz nie będzie, więc wszystkie panie są grzeczne i grzecznie wysyłają do ASO czyli na drzewo.

Zacytuję moje pismo do CAC, bo teraz już w sprawie świateł mnie mogą cmoknąć , temat ogarnęliśmy sobie sami.
Witam

Zwracam się do państwa z problemem, który jest dla mnie poważny a w ASO nie potrafili mi pomóc. We wrześniu 2013 zakupiłem w salonie nowy Chevrolet orlando 1,8 LT (VIN=...). Samochód ten posiada ustawioną opcję automatycznego załączania się świateł mijania, pozycyjnych i oświetlenia tablicy rej. po uruchomieniu silnika. Ta dodatkowa opcja komfortu ma poważną wadę - nie da się jej wyłączyć!. Obecnie więc na uruchomionym silniku nie ma fizycznej możliwości zgaszenia świateł mijania.

W okresie wakacyjnym mam zamiar wybrać się tym samochodem do Grecji, gdzie przepisy nie dopuszczają poruszania się w dzień przy dobrej widoczności pojazdem z uruchomionymi światłami mijania. Jako osoba proekologiczna chciałem też wyposażyć swój samochód w oszczędzające prąd i paliwo światła LED do jazdy dziennej.
Przestudiowałem informacje z internetu i wyłania się taki obraz, że ta blokada możliwości dezaktywacji automatyki tzw. skandynawskiej została narzucona z niezrozumiałych względów przez Chevrolet. Chevrolet tłumaczy to argumentami homologacji i dyrektywy UE. Kompletnie tego nie rozumiem bo to rozwiązanie nie ma nic wspólnego ani z homologacją pojazdu ani dyrektywą UE. Takiego rozwiązania żadne przepisy nie narzucają bo światła mijania nie są stricte światłami do jazdy dziennej(dla których taki wymóg unijny powstał). Identyczne zdanie na ten temat ma instytucja Transportowy Dozór Techniczny, która w przypadku jednego z waszych klientów wydała orzeczenie(które ściągnąłem z internetu i dołączam w załączniku).

Niestety zaistniała sytuacja mocno mi plany komplikuje. Wyjazd do Grecji może przynieść niemiłe konsekwencje poruszania się niezgodnie z prawem drogowym tego kraju. Wygląda, że kupiłem samochód, który mnie ubezwłasnowolnia ograniczając możliwość poruszania się nim po Europie (w Rumunii jest podobny zapis). Dodatkowych lamp DRL nie mogę zainstalować bo obecne prawo wymaga wygaszenia wtedy światła mijania. Jak dla mnie automatyka świateł, której nie mogę wyłączyć to kuriozum nie spotykane w pojazdach innych marek!

Jednak wygląda, że nie ma technicznych przeciwskazań aby "skandynawską automatykę" dezaktwować serwisowo przez zmianę opcji oprogramowania modułu komfortu, za pomocą interfejsu serwisowego, choć potrzebne są dwie wizyty w ASO. Taka operacja wykonywana jest w stacjach ASO np w Niemczech bez żadnego problemu. Zmiana tej opcji jest po prostu jedną z możliwości konfiguracji pojazdu pod potrzeby klienta. W Polsce z niewiadomych przyczyn nie zawsze się to udaje (chyba zależnie od ASO). Bo wykonywane w Polsce jest i kilku "szczęśliwych" użytkowników pojazdów chevrolet dokonało w ASO dezaktywacji otrzymując z GM odpowiednie kody autoryzacji dla takiego zadania. Zachęcony tym odwiedziłem ASO Marimex w Krakowie, gdzie odczytano komputerem samochód i wysłano do GM zlecenie, jednak GM odmówiło dla mnie autoryzacji tej operacji.

W tym momencie jestem mocno sfrustrowany, bo okazuje się że kupiłem samochód, który nie nadaje się do jazdy po wszystkich krajach Europy. I prawdopodobnie nie będę nim mógł wyjechać do Grecji.
Uważam, że producent/importer dokonał nadinterpretacji przepisów (konieczność jazdy na światłach przez 24h w części krajów Europy ). Bo przepis dotyczy i obejmuje konsekwencjami kierowcę a nie producenta pojazdu. Jedynie fabryczne światła dzienne, które stanowią osobną kategorię świateł podlegają restrykcjom homologacyjnym dla producenta wprowadzonych Dyrektywą 2008/89/WE. Orlando takich świateł nie posiada bo homologacja tego modelu była przed 2011r zanim dyrektywa weszła w życie. Zatem automatyka załączania się świateł mijania jest tylko opcją komfortu dla użytkownika i taką powinna pozostać. A wszelkie opcje komfortu powinny mieć możliwość wyłączenia , bo w przeciwnym wypadku komfortem być przestają a stają się udręką. Kupując samochód nie poinformowano mnie, że świateł nigdy nie da się wyłączyć.

Bardzo proszę o umożliwienie mi dezaktywacji automatyki świateł mijania w najbliższym mi serwisie ASO, chcę być traktowany na równi z innymi klientami chevrolet (tymi w Polsce jak i w innych krajach UE) którym tą operację dokonano.
Odpowiedź z CAC .
Szanowny Panie

W związku z zapytaniem o możliwość dezaktywacji świateł mijania w samochodzie Chevrolet Orlando 1,8 LT prosimy o przyjęcie poniższych wyjaśnień.
Zapytanie zostało skierowane do Działu Technicznego Chevrolet, skąd uzyskaliśmy informację, iż Pański model samochodu posiada fabrycznie ustawioną opcję automatycznego załączania się świateł mijania po uruchomieniu silnika, której nie można wyłączyć czy dezaktywować.

Z wyrazami szacunku
Dział Obsługi Klienta GM
Tyle lub aż tyle :lol:
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Ale chwila, może w Grecji by to zdjęli, bo jest to niezgodne z ich przepisami :zastanawiasie:
miet147
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

`

Witam.
Byłem w aso i po przedstawieniu argumentów związanych z wyjazdem do Grecji i zapytaniem co w takim przypadku proponuje: wyciąganie żarówek na dzień czy jazdę tylko nocą , czy refundację mandatów Pan serwisant najpierw okazał zdziwienie zaistniałym problemem i stwierdził że nie spotkał się jeszcze z takim problemem. Następnie stwierdził,że nie ma możliwości wyłączenia świateł. Kiedy zażądałem aby dał mi to na piśmie celem argumentacji np w sądzie kiedy będę składał wniosek o uznanie zwrotu samochodu powiedział, że możemy ustalić termin na podłączenie do komputera i stwierdzenie możliwości wyłączenia.Koszt usługi 50 zł. Oznajmiłem, że działanie niezgodne z przepisami innych krajów unijnych powinno być traktowane jako działanie usterkowe i usunięte w ramach gwarancji lub w ramach akcji serwisowej.
Po głębokim namyśle stwierdził, że nie słyszał o takich przepisach greckich i jeżeli jemu a najlepiej kierownikowi serwisu dostarczę materiały z tymi przepisami to wtedy zastanowią się nad tym głębiej.
Ponieważ nie udało mi się znaleźć na razie nic poza takim oto stwierdzeniem- (Obowiązkowe w nocy; w dzień dozwolone tylko w razie widoczności ograniczonej warunkami atmosferycznymi)- zwracam się do forumowiczów o wskazanie stron www lub innych źródeł gdzie mógłbym znaleźć bardziej jednoznacznie sprecyzowane greckie przepisy odnośnie zakazu używania świateł mijania.
Zastanawiam się też nad nowym narzędziem prawnym jakim jest złożenie pozwu zbiorowego. Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Moim skromnym zdaniem, najlepiej mieć chyba opinię PZMoTu w tej kwestii.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Oto pismo jakie dostałem z UOKiK na koniec sprawy.
pismo uokik.jpg
pismo uokik.jpg (240.92 KiB) Przejrzano 3474 razy
Tak jak mowie, tylko sąd moze zmienic ich zdanie.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

miet147 pisze:Witam.
Ponieważ nie udało mi się znaleźć na razie nic poza takim oto stwierdzeniem- (Obowiązkowe w nocy; w dzień dozwolone tylko w razie widoczności ograniczonej warunkami atmosferycznymi)- zwracam się do forumowiczów o wskazanie stron www lub innych źródeł gdzie mógłbym znaleźć bardziej jednoznacznie sprecyzowane greckie przepisy odnośnie zakazu używania świateł mijania.
To nie jest wszystko takie proste i czarno -białe. Takie prawo trzeba szukać na stronach greckich po grecku. Kto umie? Jest to wewnętrzne prawo drogowe danego kraju. Z drugiej strony jest unijny zapis, który nakazuje na uszanowanie w krajach zrzeszonych UE rozwiązań przyjętych w innych krajach grupy, czyli zasad wg których poruszają się unijni obcokrajowcy. Tzn np na Słowacji obowiązkiem jest posiadanie kamizelki odblaskowej (w widocznym miejscu ) i apteczki z konkretnym zestawem. Ty jako Polak podróżując przez Słowację nie musisz tego respektować. TEORETYCZNIE. Gdyż oznacza to, że w przypadku zatrzymania przez służby uprawnione i próby nałożenia kary możesz nie przyjąć i odwołać się do sądu. Czyli w przypadku Słowacji zostajesz zatrzymany na 24h, wezwany jest pracownik ambasady a następnie sprawa trafia do sądu gdzie oczywiście wygrywasz bo sprawa jest umorzona. I oprócz stracenia czasu, nerwów, i nabycia wszy masz fantastyczną satysfakcję, że jednak prawo unijne działa i pokazałeś im gdzie raki zimują 8-) . Dlatego czy jesteś w stanie zaryzykować i pojechać do Grecji licząc, że nie trafi się jakiś durny policjant nie znający języków i usilnie będzie chciał nałożyć mandat? Może nie warto rezygnować ale lepiej zamiast wyciągania żarówek wypiąć bezpieczniki lub mieć przygotowana łapówkę.
miet147 pisze: Zastanawiam się też nad nowym narzędziem prawnym jakim jest złożenie pozwu zbiorowego. Co o tym sądzicie?
Jeszcze miesiąc temu byłoby nas 3 może 4 chętnych :( - ciągle mało na zbiorowy. Dziś w świetle sytuacji, że można sprawę rozwiązać w inny sposób taka gra będzie mieć coraz mniej zwolenników. Do sądu to raczej w ostateczności.
misiekwwa
Aktywny
Imię: Paweł
Samochód: ASTRA J ST 2.0 160KM
Silnik:
Kontakt:

Post autor: misiekwwa »

W związku z tym iż wystąpiłem do jednej z kancelarii adwokackiej w kwestii mojego wadliwego chevroleta- prosiłbym forumowiczów mających wszelką dokumentację ( pisma - maile ) o przesłanie ich na moją skrzynkę. Przy okazji sprawy ze swoim autem postaram się dowiedzieć coś więcej. Też jestem zainteresowany możliwością wyłączenia świateł i też dostałem odmowę z BOK-u . Pani adwokat do której się zgłosiłem współpracuje z Turbo Kamerą więc może coś się uda.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Najszerszą dokumentację ma etac_owiec. Ja mam tylko email który zacytowałem powyżej.
miet147
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Witam.
Kontaktowałem się z ambasadą grecką i niestety użycie" wątku greckiego " jako uzasadnienia do wył świateł odpada. Poniżej zamieszczam cytat :
Szanowny Panie,
Uprzejmie informuję, że nie ma sankcji karnych w Grecji za jazdę
pojazdem z włączonymi światłami mijania (dziennymi). Informację tę
potwierdził Główny Wydział Policji Drogowej Attyki (tel: 0030 210
5284204).
Z poważaniem,
Karolina Smaga
III Sekretarz
Zastępca Kierownika Wydziału Konsularnego
Ambasada RP w Atenach
Chrysanthemon 22, 154 52 Paleo Psychico
Tel. +302106771997, faks: +302106771996
www.ateny.msz.gov.pl
Chyba z wyłączeniem przyjdzie mi poczekać do skończenia gwarancji, chyba, że innymi drogami uda się coś osiągnąć.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”