Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Ogrzewanie - takie sobie

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Ogrzewanie - takie sobie

Post autor: papieju »

Przy trybie auto i nastawie 26-27 stopni jest chłodno. Ustawienie manualne temperatury na HI i wentylatora na 80% daje lepsze efekty, ale tropiki to to nie są. Ogólnie z nawiewów leci takie ciepławe a ale nie gorące powietrze. Klima w lecie ok. Sprawdziłem, temperatura płynu 89c, więc tu jest ok. Zastanawiam się czy reduktor lpg nie zabiera bo jest pod nagrzewnicą albo czy faktycznie nie jest zamulony układ. Nawet w Wartburgu z 72 jak dam na full to można w koszulce jechać a tu lipa. Te typy tak mają? Myślę nad dodaniem czegoś do czyszczenia układów bo i tak będę robił rozrząd i zmieniał płyn oraz albo nad dławikiem na zasilaniu reduktora lub przepięcie go w inny układ, tylko nie wiem w który. Co myślicie?
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Re: Ogrzewanie - takie sobie

Post autor: Sebastian »

Jak wpięty reduktor? Szereg czy równolegle?

Najpierw bym przepłukał nagrzewnicę (bo przyjmujemy, że klapy działają ok).
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Trójnikami, nie wiem jak to nazwać
chrobot
Specjalista
Imię: jan
Samochód: lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: chrobot »

dla układu równoległego wpięcia reduktora .

dużo zaleczy od sposobu podłączenia reduktora lpg . reduktor zabiera ciepło.
możesz zdławić trochę przepływ cieczy przez reduktor ściskając wąż zasilający dwoma płaskownikami + śruby .
jak mocno ?
to juz musisz dobrać doświadczalnie.

przy wpięciu szeregowym jedź do gazownika w celu zmiany sposobu wpięcia reduktora .

zakładam ze inne układy sa sprawne
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Zmianę wpięcia to sobie sam ogarnę. Spróbuję zdławić tym płaskownikiem, ale - pisałem posta po podróży w jedną stronę. W drodze powrotnej było już całkiem miło. Zastanawiam się też czy panel sterowania klimatyzacją nie świruje i co innego wyświetla a co innego robi. Czasem mam wrażenie jakby się wieszał, w sensie działają przyciski pokrętła ale nam ustawione 24, podnoszę na 28 i nic się nie dzieje, dmuchawa dalej na minimum, nawiewy się nie zmieniają, dopiero po czasie załapuje albo po wyłączeniu zapłonu i ponownym rozruchu silnika.
szmar
Bywalec
Imię: Mariusz
Samochód: inny
Silnik: T18SED
Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
Kontakt:

Post autor: szmar »

Być może nieprecyzyjnie pracuje czujnik temperatury w kabinie (ten z prawej strony pod deską rozdzielczą) lub nawet po dłuższej jeździe nagrzewa się od zegarów. Bo na podstawie jego temp. klimartonik ustawia nadmuchy.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Test klimatronika nie wykazuje błędów, a powrót był po godzinnym postoju, auto zdążyło się wychłodzić w środku. Sam nie wiem, ale czujnik miałby wpływ na temperaturę nawiewu w trybie manualnym? Prędzej panel chyba. Skłonny jestem zaryzykować, używki są na allegro i nie zabijają ceną
szmar
Bywalec
Imię: Mariusz
Samochód: inny
Silnik: T18SED
Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
Kontakt:

Post autor: szmar »

Panel klimatronika warto kupić choćby dla samych żarówek do podświetlenia . A w trybie manualnym zmienić można kierunek nawiewu , szybkość nawiewu oraz (moim zdaniem) temperaturę, więc (moim zdaniem) czujnik temperatury wnętrza zawsze bierze udział w sterowaniu. Tak więc temperatura czujnika wnętrza zawsze ma wpływ na pracę klimatronika.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Tam jak przykładam rękę w okolice to ciepło mu nie jest
keray
Świeżak
Imię: Jarek
Samochód: daew lacetti 1.8 CDX
Silnik:
Kontakt:

Post autor: keray »

Na 100% pomoże przepłukanie nagrzewnicy . nie musisz spuszczać płynu, tylko ściągnij węże z nagrzewnicy przyłóż do jednego z wylotów szlauf z wodą pod ciśnieniem najlepiej ciepłą potrzymaj tak długo aż zacznie lecieć czysta woda a następnie zmiana do drugiego wylotu , wydmuchaj wodę załóż przewody i dolej płynu . Ja tak robiłem w poprzednim aucie co roku na początku zimy i pomagało, sauna w środku , To przypadłość starszych silników .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”