Jako, że jestem teraz w środku mojej długiej przygody z naprawą układu wydechowego, chciałbym założyć ten temat, by podzielić się znaleziskami (mam nadzieję, że jakieś będą z mojej strony) oraz zbierać odpowiedzi w jednym miejscu.
Początkowo chciałem temat zlecić swojemu zaufanemu mechanikowi, ale jak się okazuje nie jest to takie proste. Twierdzi on, że obdzwonił swoje hurtownie i dostępność jest zerowa, czyli muszę szukać na własną rękę. Pytałem o jego doświadczenia z firmami, których tłumiki są dostępne na allegro - czyli Polmostrów, Edex, Ferroz oraz Marix, o którym wspomniał konradoo
Miał styczność z Polmostrow oraz Marix i jego doświadczenia są marne. Twierdzi, że żywotność tych tłumików nie jest za długa, a co gorsza od razu odczuwa się podobno gorszy komfort - ich wytłumienie jest dużo gorsze, o ile w ogóle jest - wg. jego opinii 'zwykła pucha'. Stwierdził, że jeśli już to Walker / Bosal, ale jeśli nie znajdę, to żebym poszukał jakiejś oryginalnej używki w przyzwoitym stanie - będę dużo bardziej zadowolony.
Początkowo byłem sceptycznie nastawiony, ale może wcale nie jest to taki bezsensowny pomysł. Jak tak przeglądam allegro, to wygląda na to, że są tłumiki które przynajmniej wyglądają, jakby były w nie najgorszym stanie. Tutaj jednak w moim odczuciu wchodzi w grę tylko odbiór osobisty i obejrzenie tłumika przed zakupem. Jak zadzwonię, to wiadomo, że każdy będzie w idealnym stanie, jak nowy. Z tym, że wiem, jakie będą koszty wysyłki takiego ponadgabarytowego towaru i praktycznie opcja zwrotu nie ma racji bytu - stąd decyzja, że tylko odbiór osobisty i ocena towaru - lepsza bądź gorsza
Pojawiło mi się w związku z tym nieco pytań. Będę uzupełniać jeśli samemu uda mi się coś ustalić, ale jeśli jesteście w stanie też coś dodać z własnych doświadczeń, na pewno pomoże to w przyszłości. Jeśli jeszcze jakieś pytania, które warto zadać i uzupełnić odpowiedziami, to piszcie śmiało
1) Czy układ wydechowy różni się pomiędzy wersjami nadwozia?
TAK, różni się przynajmniej tłumikiem końcowym
1a) Czy układ różni się w zależności od pojemności silnika (1.4/1.6/1.8)?
1b) Czy układ różni się pomiędzy starszą wersją silnika 1.8 - T18SED/F18D3?
1c) Czy są jakieś podzespoły są wspólne pomiędzy nadwoziami oraz nowszym/starszym silnikiem?
2) Z jakich części składa się układ wydechowy (pomijam kolektor oraz katalizator):
Tłumik przedni (jego częścią jest łącznik elastyczny), tłumik środkowy oraz tłumik końcowy
3) Jakie są numery oryginałów (znalezione po odpowiedniku Walker, zakładając oczywiście, że w katalogu nie ma błędów):
Lacetti T18SED (1799cm3):
Tłumik przedni: 96553707, WALKER Kod produktu: 23713
Tłumik środkowy: są 3 numery: 96497471, 96553591, 96553593 , WALKER Kod produktu: 22815
--> Być może 3 numery dotyczą 3 pojemności (1.4, 1.6, 1.8) i jest to ten sam tłumik
Tłumik końcowy, na razie nie odnalazłem (moje nadwozie to HB). Na pewno różnią się pomiędzy wersjami nadwozia.
Zastanawia mnie tylko fakt jego kształtu. Przeglądając allegro znalazłem tłumik od silnika F18D3, wygląda jak ten poniżej:
http://archi.inosak.org/db/item5040013502_1.html
A ja z tego co oglądałem tę swoją puchę mam taki sam, albo bardzo podobny.
Z kolei jak szukam co mamy do T18SED, to wygląda na to, że nowe robione są z takim kształtem:
Czy tłumik z F18D3 pasuje zatem do T18SED, czy u mnie jest jakiś składak, a oryginalny tłumik do 1.8 HB z silnikiem T18SED (1799cm3) wyglądem zbliżony jest bardziej do tego ze zdjęcia powyżej ?