Mam problem z moją evandą a polega on na tym że żaden mechanik nie może sobie poradzić z wymiana czujnika położenia wału, po wymianie na oryginał czy zamiennik cały czas zapala się check, rozrząd sprawdzony i nie ma przeskoku nawet o ząb, jedyny pomysł jaki mają to wymiana instalacji silnika (pojedynczego kabla nie da się wymienic) głównym objawem jest gaśnięcie silnika przy dojeździe do ronda czy też świateł i zdarza się to na tyle często że strach na drogę wyjechać. Czy ktoś miał podobny problem lub ma jakiś pomysł co innego mogło by wańdzi dolegać? Z góry dzięki za pomoc
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Czujnik położenia wału, gasnący silnik
-
Refuzal
- Świeżak
- Imię: Rafał
- Samochód: Evanda
- Silnik:
- Kontakt:
Czujnik położenia wału, gasnący silnik
Witam
Mam problem z moją evandą a polega on na tym że żaden mechanik nie może sobie poradzić z wymiana czujnika położenia wału, po wymianie na oryginał czy zamiennik cały czas zapala się check, rozrząd sprawdzony i nie ma przeskoku nawet o ząb, jedyny pomysł jaki mają to wymiana instalacji silnika (pojedynczego kabla nie da się wymienic) głównym objawem jest gaśnięcie silnika przy dojeździe do ronda czy też świateł i zdarza się to na tyle często że strach na drogę wyjechać. Czy ktoś miał podobny problem lub ma jakiś pomysł co innego mogło by wańdzi dolegać? Z góry dzięki za pomoc
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Czujnik położenia wału, gasnący silnik
Nie rozumiem. Piszesz że żaden mechanik nie może sobie poradzić z wymianą a potem, że po wymianie jest błąd. To wymieniony czy nie. Jaki konkretnie ten błąd.
Może to nie czujnik jest uszkodzony tylko zębate koło sygnałowe, które czyta czujnik.
Może to nie czujnik jest uszkodzony tylko zębate koło sygnałowe, które czyta czujnik.
-
Refuzal
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Nie może poradzić w sensie że zawsze błąd wyskakuje po wymianie na inny. Po podłączeniu do komputera wyskakuje błąd niskiego napięcia na kablach
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
A może podaj numer błędu. Bo interpretacja mechaników nie zawsze jest prawidłowa.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Zapewne nr błędu nie zna, tylko samą interpretację. Jeżeli jednak bazować na tej informacji to mnie wygląda na problem wiązki, złącz elektrycznych lub ECM.
-
Refuzal
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Wtyczki przewodów są podobno wyczyszczone, wiązkę staram się znaleźć tylko bardzo trudno ją dostać, macie może jakąś hurtownię sprawdzoną która ma w ofercie części do evandy?
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Sprawdź jakie napięcie dochodzi do czujnika.
Przecież skoro jest błąd związany z zasilaniem, to wymiana kolejnego czujnika jest bez sensu.
Przecież skoro jest błąd związany z zasilaniem, to wymiana kolejnego czujnika jest bez sensu.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
MarcinekNu2
- Profesjonalista
- Imię: Marcin
- Silnik:
- Kontakt:
Nadal nie wiemy jaki to błąd. Kup ELM na BT za 40 zł i połącz się telefonem. To wystarczy do odczytania błędów. Potem się zobaczy. Być może czujnik położenia wału jest dokręcany z za duża siłą. Na forum autokacik znajomy który miał Evandę pisał wiele lat temu, że był problem po nieodpowiednim dokręceniu.