Dzięki za pomiar
jeszcze pytanie jak wyciągałeś zabezpieczenie to łatwo się ściągało czy był kłopot bo mam plana wymienić tego oringa bez wyciągania obudowy tyle że mam instalacje a przez to jest tam trochę ciaśniej
Dzięki z góry za info
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Ubytki płynu chłodniczego
- kos731
- Świeżak
- Imię: |Grzegorz
- Samochód: Cruze
- Silnik: LS+
- LPG: 1.8, 2H0, 141KM LPG
- Inny samochód: Opel Astra H 1.4 LPG
- Kontakt:
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Re: Ubytki płynu chłodniczego
Normalnie, śrubowkrętem. Wyciągasz zabezpieczenie, potem wydłubujesz zaślepkę. Na aucie może być problem. Brak miejsca. Gorzej z założeniem. Mi się nie udało z powrotem tego poskładać. Ale też nie starałem się specjalnie. Myślę, że gdyby posmarować oring delikatnie smarem, to i składanie powinno przebiegać sprawnie.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2018, o 13:05 przez Regulus, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: spowrotem Gożej
Powód: spowrotem Gożej
- kos731
- Świeżak
- Kontakt:
- kos731
- Świeżak
- Kontakt:
Re: Ubytki płynu chłodniczego
Witam
Sytuacja mnie zmusiła do przyśpieszonej naprawy związanej z obudową termostatu.Płyn bezczelnie około 1 km od domu zaczął uciekać( nagły brak ogrzewania poinformował mnie o tym). Całe szczęście że tak blisko tyle że do naprawy miałem ograniczoną ilość narzędzi i spartańskie warunki nadworne.
Nie będę się rozpisywał jak jest mało miejsca aby wymienić tylną obudowę termostatu (wersja LPG).
Dlatego chciałem wymienić tylko oring z dolnej części wyżej wymienionej obudowy gdyż z tamtego miejsca był wyciek.
Wyciągnięcie nie było trudne zabezpieczenie wyszło dość łatwo a samą zaślepkę wyciągnąłem przedłużką do mini gedorów,Jaka niespodzianka po wyciągnięciu w środku zaślepki zrobiła sie dziura na przelot a zewnętrzna krawędź która trzyma oring się skruszyła (gównolit jakiś), a więc trza było całą obudowę wymienić. Teraz w nowej aluminiowej mam zakręcaną zaślepkę metalową z oringiem i myślę że teraz jak tam pojawi się wyciek to faktycznie wymienię tylko oring będzie ok.
Najgorsze że owa zaślepka z orginalnej obudowy nie występuję jako osobna część,
także myślę że dużo wycieków tej obudowy nie jest powodowane pęknięciem obudowy tylko tą nieszczęsną zaślepką .Śledztwo trochę trwało zanim to odkryłem
Pozdrawiam
Dodano po 1 minucie 47 sekundach:
Zdjęcie poglądowe
Sytuacja mnie zmusiła do przyśpieszonej naprawy związanej z obudową termostatu.Płyn bezczelnie około 1 km od domu zaczął uciekać( nagły brak ogrzewania poinformował mnie o tym). Całe szczęście że tak blisko tyle że do naprawy miałem ograniczoną ilość narzędzi i spartańskie warunki nadworne.
Nie będę się rozpisywał jak jest mało miejsca aby wymienić tylną obudowę termostatu (wersja LPG).
Dlatego chciałem wymienić tylko oring z dolnej części wyżej wymienionej obudowy gdyż z tamtego miejsca był wyciek.
Wyciągnięcie nie było trudne zabezpieczenie wyszło dość łatwo a samą zaślepkę wyciągnąłem przedłużką do mini gedorów,Jaka niespodzianka po wyciągnięciu w środku zaślepki zrobiła sie dziura na przelot a zewnętrzna krawędź która trzyma oring się skruszyła (gównolit jakiś), a więc trza było całą obudowę wymienić. Teraz w nowej aluminiowej mam zakręcaną zaślepkę metalową z oringiem i myślę że teraz jak tam pojawi się wyciek to faktycznie wymienię tylko oring będzie ok.
Najgorsze że owa zaślepka z orginalnej obudowy nie występuję jako osobna część,
także myślę że dużo wycieków tej obudowy nie jest powodowane pęknięciem obudowy tylko tą nieszczęsną zaślepką .Śledztwo trochę trwało zanim to odkryłem
Pozdrawiam
Dodano po 1 minucie 47 sekundach:
Zdjęcie poglądowe
Ostatnio zmieniony 14 gru 2018, o 08:48 przez wszim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: samom->samą
Powód: samom->samą