Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Kontrolka hamulca

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
vito23
Bywalec
Imię: Witold
Samochód: Lacetti Kombi
Silnik:
Kontakt:

Kontrolka hamulca

Post autor: vito23 »

Witam czy w lacetti kontrolka hamulca zapala sie gdy tylko reczny zaciagniety i brak plynu hamulcowego w zbiorniczku? Czy sa gdzies jeszcze czujniki inne?

Ostatnio zaczela mi sie podczas jazdy zapalac kontrolka hamulca i swieci sie do poki nie zgasze silnika. Po ponownym odpaleniu problem znika na cala droge lub po czasie znow sie zapala. Plyn hamulcowy w zbiorniczku jest na poziomie lekko ponad max.

Walniety czujnik?
Czy sygnalizuje to usterke ukladu hamulcowego? Auto hamuje poprawnie. Abs sie swieci bo uszkodzony pierscien ale to chyba nie ma wplywu.
chrobot
Specjalista
Imię: jan
Samochód: lacetti
Silnik:
Kontakt:

Re: Kontrolka hamulca

Post autor: chrobot »

vito23
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Tyle to i ja wiem. Pytalem czy konlretnie lacetti pod tako trolke ma wiecej czujnikow wskazujących usterke ukladu hamulcowego.

Wpoprzednim aucie tez sie to zapalalo i tyczylo sie tylko uszkodzonego czujnika w zbiorniczku lub braku plynu i ani wiecej nic gdyz tylko czujnik byl w zbiorniczku.

W lacetti chcialem wiedziec czy to moze wskazywac uszkodzenie ukladu hamulcowego czy tylko brak plynu ew. brak plynu w zbiorniczku.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju »

Może być czujnik w zbiorniczku bo Lacetti nie ma czujników zużycia klocków o ile mi wiadomo.
vito23
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Teraz zrobilem 5km na odlaczonym czujniku i nawet sie nie zapalil. Tez mi sie wydaje ze nie ma czujnikow zużycia bo klocki byly bardzo przecietnej prostej budowy tak jak zaciski.

Blokuje mi sie prawa strona na tyle musze zaciagac reczny podczas jazdy powolnej by puscilo i to tak puszcza ze sltchac jakbym kolo mial urwac. Okladziny tylne tez nie maja czujek zadnych? Bo one moga najszybciej sie zurzyc a tak juz jezdze 1.5 miesiaca .
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Nie, robiłem tylne hamulce i nie ma czujników ani na klockach ani na szczekach. Ale jak blokuje to proponuję nie odwlekać i robić, bo mi kiedyś się w jednym aucie w bębnie rozsypało wszystko i wróciłem do domu z zablokowanym kołem, dobrze że niedaleko, w trasie kapota. Moja Nubira jest z 2004 i nie sądzę aby w późniejszych rocznikach czujki dodali, instrukcja milczy
vito23
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Ja mam z 2007 laczka. Tez tak myslalem ze nie ma czujnikow. Chodzilo mi tylko o to czy kontrolka ta moze sygnalizowac usterli w ukladzie po za ubytkiem plynu. Bo plynu to mi ubylo raptem 5ml przez prawie rok. Bo skoro to prawdopodobnie czujnik tylko w zbiorniczku to bede dalej uzytkowal auto az do mozliwosci udania sie do serwisu.

Tak to nic nie ubywa a auto musze uzytkowac bez serwisu jeszcze przez 2 tyg.
Hamuje poprawnie . czasem bardziej miekki pedal.czasem bardziej twardy ale to raczej obstawiam zablokowane szczeki na tyle . zawsze hamuje tak samo .
chrobot
Specjalista
Silnik:
Kontakt:

palaca kontrolka moze oznaczac rowniez przepalone zarowki swiatel stop
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

W sumie nie wpadłem, ale w Astrze F jak spaliła się żarówka z tyłu od świateł stop meldowała o tym w osobliwy sposób paląc kontrolkę ABS. Podobno tak mają. I zaiste, raz na trasie mi poszła, ABS się zapalił a na CB mówili za mną że stop nie działa jeden. Po wymianie na stacji benzynowej ABS zgasł.
chrobot
Specjalista
Silnik:
Kontakt:

:)
przarabiałem kiedyś temat w fabiedzie
vito23
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Tez słyszałem o przepalonych zarowkach ale mam wszystkie sprawne. Od wczoraj sie narazie kontrolka nie zapala.
vito23
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Mam pytanie jeszcze. Czy gdy odlaczymy kabelek od czujnika płynu hamulcowego wzbiorniczku wyrownawczym to kontrolka hamulca powinna się odrazu zapalić? Czy po czasie?
QroChuck
Świeżak
Imię: Andrzej
Samochód: Aveo T255 1.2 84kM
Silnik:
Kontakt:

Post autor: QroChuck »

Ja miałem tak : ostatnio uszkodziłem czujniki ABS przy przednich kołach i do czasu wymiany na nowe świeciła się lampka ABS i co jakiś czas, kiedy jej pasowało, czerwona od ręcznego. Po wymianie oczywiście zniknęły obie.
vito23
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

ABS mam pekniety pierścień. Teraz kontrolka od hamulca zapala mi się praktycznie zaraz jak ABS się zaswieci to chwilę po nim hamulec.
Oby i u mnie to było problemem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Elektryka / Elektronika”