Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Branie oleju captiva 2.4 on lpg
-
koziol18_2006
- Świeżak
- Imię: Łukasz
- Samochód: captiva 2.4 lpg
- Silnik:
- Kontakt:
Branie oleju captiva 2.4 on lpg
Witam. Jak w temacie moja captiva bierze olej i tak się zastanawiam czy ktoś z was ma podobnie. Silnik suchy a.... I żeby było śmiesznie nie dymi nie wiem czy one tak mają że biorą olej a jak tak to czy dużo powinna brać? Bo u mnie idzie oleju bardzo dużo od jakiegoś czasu
- bart82
- Bywalec
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2.4 4WD
- LPG: Lovato Smart
- Kontakt:
Re: Branie oleju captiva 2.4 on lpg
Co masz na myśli konktetnie bierze olej?
Silniki zasadniczo biorą jakąś określoną ilość oleju na 1000km.
Nawet styl jazdy i to czy jeżdżąc trasy lub krótkie odcinki ma na to jakiś wpływ.
Chyba ze ci pije 1l/1000km to masz się czym martwić ale to by było widać pod postacią wycieku czy też kopcenia na niebiesko.
100% nie masz wycieku?
Są 3 wrażliwe miejsca w tym silniku gdzie ucieka olej mianowicie uszelka pokrywy zaworów oraz połączenie pokrywy z obudową zaworu egr gdzie ucieka najwięcej.
Dodam jezcze uszczelniacz wału korbowego który będę teraz wymieniał z rozrządem u siebie .
Może ci spalać olej przez uszczelniacze zaworowe .
Silniki zasadniczo biorą jakąś określoną ilość oleju na 1000km.
Nawet styl jazdy i to czy jeżdżąc trasy lub krótkie odcinki ma na to jakiś wpływ.
Chyba ze ci pije 1l/1000km to masz się czym martwić ale to by było widać pod postacią wycieku czy też kopcenia na niebiesko.
100% nie masz wycieku?
Są 3 wrażliwe miejsca w tym silniku gdzie ucieka olej mianowicie uszelka pokrywy zaworów oraz połączenie pokrywy z obudową zaworu egr gdzie ucieka najwięcej.
Dodam jezcze uszczelniacz wału korbowego który będę teraz wymieniał z rozrządem u siebie .
Może ci spalać olej przez uszczelniacze zaworowe .
-
koziol18_2006
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Stawiam auto w garażu podziemnym i jest czysto po uszczelnienia pokrywy zaworów. Niby nie kopci a oleju idzie 1l/na 800km to dziwne i to bardzo też myślałem o uszczelniczach bo to najczęstszy przypadek a... czy ktoś się orientuje ile kosztuje zabieg wymiany uszczelniaczy???
- bart82
- Bywalec
- Imię: Bartłomiej
- Silnik: 2.4 4WD
- LPG: Lovato Smart
- Kontakt:
A to połączenie pokrywy z korpusem zaworu EGR też masz uszczelnione ? Jak patrzysz z przodu na silnik z prawej strony . Możesz sprawdzić to bez demontażu ozdobnej osłony silnika . Olej nie będzie ściekał od razu pod silnik a spływa pod korpus żebrowanie skrzyni biegów .
Palcem dotknij na zimnym silniku czy po aluminiowym korpusie od spodu nie sączy się olej .
Same koszty mogą być różne czy operacja z demontażem głowicy +uszczelka +planowanie itd. Czy bez demontażu ale to zawsze ryzyko i może się okazać że to nie wystarczy.
Palcem dotknij na zimnym silniku czy po aluminiowym korpusie od spodu nie sączy się olej .
Same koszty mogą być różne czy operacja z demontażem głowicy +uszczelka +planowanie itd. Czy bez demontażu ale to zawsze ryzyko i może się okazać że to nie wystarczy.
-
Kony
- Stały bywalec
- Imię: Konrad
- Samochód: Captiva 2.4B, 2007
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie też się leje spod pokrywy po rurce od EGR ale dolałem 1l na 8tys km od wymiany w styczniu. Mam teraz 2/3 stanu na bagnecie, więc myślę że do wymiany w styczniu powinno starczyć.
- Captiva 2,4 B
- Świeżak
- Imię: Marek
- Samochód: Captiva 2,4
- Silnik:
- Kontakt:
Jeśli chodzi o rurkę łączącą egr z pokrywą zaworów, to zaleczyłem to prostym sposobem i od około 1000 km jest sucho. Mój 2.4 lpg jeśli bierze olej to w nieznacznych ilościach, bo od kilku tysięcy dolałem może z pół litra. Nie wiem, czy ma to jakiś wpływ korzystny, ale przy zmianie oleju dolewam uszlachetniacz.
-
przemo88
- Bywalec
- Imię: Przemek
- Silnik:
- Kontakt:
było brać diesela, jest tak sprytnie pomyślany, że jak nawet coś zje to i tak sobie doleje i na bagnecie jest ok :p
-
herman00
- Bywalec
- Imię: Robert
- Samochód: Captiva 2,0 Man2006
- Silnik: Z20S 150KM
- Kontakt:
-
koziol18_2006
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Diesla na odcinki 3km jak moja żona robi to by była katastrofa jeszcze pali pewnie 10 albo 12 a tu 15gazu spała
-
Mientus0
- Świeżak
- Imię: ŁUKASZ
- Silnik:
- Kontakt:
Witam
Nie wiem czy to dobre mejsce na takie pytanie ale spróbuję.
Chciałbym się dowiedzieć od znajdujących się tu fachowców czy jest możliwa w silniku 2.4 wymiana uszczelniaczy zaworiwych bez zdejmowania głowicy.
Pozdrawiam
Nie wiem czy to dobre mejsce na takie pytanie ale spróbuję.
Chciałbym się dowiedzieć od znajdujących się tu fachowców czy jest możliwa w silniku 2.4 wymiana uszczelniaczy zaworiwych bez zdejmowania głowicy.
Pozdrawiam
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Jest możliwa. W każdym silniku się to da, jeśli ma się przyrządy do tego.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
Mientus0
- Świeżak
- Imię: ŁUKASZ
- Silnik:
- Kontakt:
Jeżeli jest Pan pewien to dziekuję bardzo. W dzisiejszych czasach narzedzia to nie problem...
Posiadam captive 2.4 i tez borykam sie z utrata oleju. Z jakiś przyczyn w moim silniku olej zostaje podawany z powietrzem do kolektora ssącego. Wymieniłem juz dopkrywe zaworów umyłem miskę olejową i silnik od dołu.
Z obsług bez demontażu głowicy została tylko wymiana uszczelniaczy. Myślę jeszcze o płukance z nafty i świeżego oleju...
Posiadam captive 2.4 i tez borykam sie z utrata oleju. Z jakiś przyczyn w moim silniku olej zostaje podawany z powietrzem do kolektora ssącego. Wymieniłem juz dopkrywe zaworów umyłem miskę olejową i silnik od dołu.
Z obsług bez demontażu głowicy została tylko wymiana uszczelniaczy. Myślę jeszcze o płukance z nafty i świeżego oleju...
-
maciekw
- Świeżak
- Imię: Maciek
- Silnik:
- Kontakt:
Moje 2.4 z LPG też żre olej. I nie wiem co z nim robi, bo ani nie dymi ani nie cieknie... Miesięcznie robię z 2tys km. Dziś kropelka na końcu bagnetu. A w listopadzie było na połowie między wskaźnikiem. 
-
koziol18_2006
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie cieknie przez odme do przepustnicy tylko pojadę w trasę to od razu widać że ubtmywa i to dużo tylko nie oszedzam auta cały czas 130-160