Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Złącze EBCM gdzie to jest ?

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Złącze EBCM gdzie to jest ?

Post autor: XaRaDaS »

Tak jak w temacie, gdzie znajdę ten moduł, w TIS jest to tak pokazane, że jak zaglądałem do komory silnika to nie mogłem tego zlokalizować. Przypomnę, że to moduł od ABS i chciałem się tam wpiąć miernikiem, żeby pomierzyć wg. TIS, chyba, że pomiary mam robić na samym czujniku prędkości i dopiero dalej na złączu ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Re: Złącze EBCM gdzie to jest ?

Post autor: Sebastian »

Xa - masz błąd lewy przód obwód czujnika. Sprawdzałeś wykresy ? Ch-ka leży, czy ładnie pnie się w górę, ale czasem ma "zawahanie" ? Ja już diagnozowałem 3 chevrolety z usterką ABS i zawsze wystarczało mi zerknięcie na ekran + organoleptyczne sprawdzenie czujnika + koronki. Jak koronka jest ok, to uderzałem w czujnik (w masterze pomogło :Y , przez 4 lata błąd może z 3-4 razy wyskoczył i po kilku odpaleniach i km znikł) rękojeścią śrubokręta :)
Nie kojarzę, żeby ktoś miał problemy z okablowaniem ABS, najczęściej padają czujniki i koronki.

EBCM masz jak dobrze kminię to obok akumulatora z prawej strony, ta duża wtyczka.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
MarcinekNu2
Profesjonalista
Imię: Marcin
Samochód: Evanda
Silnik:
Kontakt:

Post autor: MarcinekNu2 »

Złącze EBCM to złącze które jest na pompie ABS. Duża wtyka z blokadą.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

Sebastian pisze: 15 paź 2018, o 19:47 Xa - masz błąd lewy przód obwód czujnika. Sprawdzałeś wykresy ? Ch-ka leży, czy ładnie pnie się w górę, ale czasem ma "zawahanie" ? Ja już diagnozowałem 3 chevrolety z usterką ABS i zawsze wystarczało mi zerknięcie na ekran + organoleptyczne sprawdzenie czujnika + koronki. Jak koronka jest ok, to uderzałem w czujnik (w masterze pomogło :Y , przez 4 lata błąd może z 3-4 razy wyskoczył i po kilku odpaleniach i km znikł) rękojeścią śrubokręta :)
Nie kojarzę, żeby ktoś miał problemy z okablowaniem ABS, najczęściej padają czujniki i koronki.

EBCM masz jak dobrze kminię to obok akumulatora z prawej strony, ta duża wtyczka.
No właśnie nie sprawdzałem wykresów, uczę się dopiero Chevi explorer, a nawet nie jechałem z podłączonym laptopem, także nie zaglądałem jeszcze do koła, bo czasu mało, a po robocie to już się nie chce i się szybko ściemnia. W weekend będę na działce to tam sobie na spokojnie posprawdzam. Te wykresy co pokazywałeś to rozumiem, że z CE brałeś ? tylko gdzie to znajdę :D
MarcinekNu2 pisze: 16 paź 2018, o 07:02 Złącze EBCM to złącze które jest na pompie ABS. Duża wtyka z blokadą.
Kiepski dostęp tam jest {:/ myślałem, żeby tam się wpiąć miernikiem i to co w TIS zapisane sprawdzić :D
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Elektryka / Elektronika”