Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

wypalanie DPF

Stuka, puka, kapie, cieknie...
MatHeO
Świeżak
Imię: Mateusz
Samochód: Spark m300
Silnik: 1,2 16v
Kontakt:

Re: wypalanie DPF

Post autor: MatHeO »

Ja mam Cruzea od dwóch miesięcy i mój dpf też wypala się co ok 150- 200 km, tyle że ja jeżdżę głównie po mieście. Kupiłem interfejs icar2 i OPL DPF Monitor i kontrolka w wskaźnikach wskazuje, iż filtr wypala się po osiągnięciu 100% wypełnienia i wypala się do 0%. Samochód jest z 2013 r. i ma 70 tys. przebiegu. Nie wiem jak filtr zachowywał się wcześniej, więc uznałem, że taki przebieg między wypalaniami to norma :zastanawiasie: Nie wiem czemu w apce OPL DPF nie działają mi statystyki tylko ostatnie wypalanie.
byq84
Stały bywalec
Imię: Marek
Samochód: Cruze 2.0 VCDI 163KM
Silnik:
Kontakt:

Post autor: byq84 »

Witam, w lato też mi się wypala co 150-200 km, w zimie mogę zrobić nawet 800-1000 km pomiędzy wypalaniami.
Aktualnie przy dużych upałach wypalanie aktywuję się co 150 km. Kiedy miałem dziurę w dolocie wypalało się co 80 km.

Dodano po 2 minutach 23 sekundach:
kochar pisze: 19 lip 2018, o 21:39 Ja bym zaczął od dokładnego obejrzenia i obmacania dolotu , jak na oko i dotyk wszystko ok to na 90 % leją wtryski.
Wtryski to najsłabszy element tego silnika, ja mam 110 tyś. i już wymieniłem wszystkie 3 a czwarty jest po wymianie końcówki rok temu. :(
W jaki sposób dowiedziałeś się że wtryski do wymiany? były jakieś niepokojące objawy?
kochar
Wymiatacz
Imię: Jan
Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
Silnik: 163KM, diesel
Been thanked: 2 times

Post autor: kochar »

*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
MatHeO
Świeżak
Kontakt:

@byq84
Nie jeździłem cruzem zimą, ale przy upałach pod 30 st. rzeczywiście dpf zapełnia się szybciej niż, jak jest stopni naście. Teraz między wypalaniem, robię mniej więcej taki przebiegi jak Ty.
@kochar
Nie mam takich objawów jak w temacie, który podałeś. Torque nie pokazuje żadnych błędów, jedynie ubywa mi płynu ze zbiorniczka, ale coś czuję, że to chłodnica, bo parę razy zauważyłem delikatną plamkę z przodu zderzaka.
byq84
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

Jak ubywa Ci płynu ze zbiorniczka to raczej cieknie chłodnica. Niestety to przypadłość Cruza, u mnie wygięła się niczym banan i zaczęła przeciekać. Wymieniłem na Nissnens za 440 PLN.
kochar
Wymiatacz

Koledzy według mnie wypalanie co 100-150 km to coś nie tak z dolotem lub układem zasilania, to że komuś też tak wypala ... Żaden program diagnostyczny a tym bardziej Tarque nie powie że leje wtrysk, jedynie wyciągnięcie i sprawdzenie na odpowiednim urządzeniu. Jak już pisałem wtryski to najsłabszy element w tym silniku, znany jest przypadek opisany na naszym forum że padły wszystkie po ... jak dobrze pamiętam 50 tyś. km. Ja przez lejący wtrysk i przez nie wiedzę załatwiłem DPF (drugi słaby element), ale za to w silniku oleju ubywa a nie przybywa i wiem kiedy wtryski leją bez ich wyciągania. :lol:
Aha ! takie regularne wypalanie (według aplikacji OPL DPF ...) przy 100 % zapełnienia i do 0 % to takie jakieś ... że tak powiem rzadko spotykane :papa:
Uprzedzam że nie jestem żadnym specem, jestem tylko właścicielem auta specjalnej troski :piwo3:
MatHeO
Świeżak
Kontakt:

Jak tak czytam co wszyscy tu piszą, to rzeczywiście ten samochód to auto specjalnej troski :/ Tak Opl dpf wskazuje, czy tak jest w rzeczywistości? Kto wie. Miałeś jakieś zwiększone spalanie przy lejących wtryskach? Widzę, że Twoje orlando też niezła skarbonka...
byq84
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

kochar pisze: 22 lip 2018, o 21:42 Koledzy według mnie wypalanie co 100-150 km to coś nie tak z dolotem lub układem zasilania, to że komuś też tak wypala ... Żaden program diagnostyczny a tym bardziej Tarque nie powie że leje wtrysk, jedynie wyciągnięcie i sprawdzenie na odpowiednim urządzeniu. Jak już pisałem wtryski to najsłabszy element w tym silniku, znany jest przypadek opisany na naszym forum że padły wszystkie po ... jak dobrze pamiętam 50 tyś. km. Ja przez lejący wtrysk i przez nie wiedzę załatwiłem DPF (drugi słaby element), ale za to w silniku oleju ubywa a nie przybywa i wiem kiedy wtryski leją bez ich wyciągania. :lol:
Aha ! takie regularne wypalanie (według aplikacji OPL DPF ...) przy 100 % zapełnienia i do 0 % to takie jakieś ... że tak powiem rzadko spotykane :papa:
Uprzedzam że nie jestem żadnym specem, jestem tylko właścicielem auta specjalnej troski :piwo3:
Co ile km wypala Ci się DPF z mieście w lato? mi przy uszkodzeniu układu dolotowego spadło do 70 km, po naprawie teraz jest co około 150 km. Autem jeżdżę 4 lata, od roku dopiero używam aplikacji do monitorowania stanu DPF. W zime wypala się co 800-1000 km.
kochar
Wymiatacz

Mi ostatnio wypalał jakieś 30 tyś. temu. :piwo3:
byq84
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

Czyli wycięty :) jakieś minusy po wycięciu? puszcza dymka? :)
MatHeO
Świeżak
Kontakt:

kochar pisze: 23 lip 2018, o 22:06 Mi ostatnio wypalał jakieś 30 tyś. temu. :piwo3:
Hehe, jakbym nie przeczytał w innym wątku, że wyciąłeś to bym się głowił WTF. Rozumiem, że na Nowoczesną głosował nie będziesz :D?
press1998
Świeżak
Imię: press
Samochód: Cruze 1.7
Silnik:
Kontakt:

Post autor: press1998 »

A tak z ciekawości na jakim paliwie jeździcie? Ekodiesel, biodiesel?
kochar
Wymiatacz

MatHeO pisze: 24 lip 2018, o 21:57 Rozumiem, że na Nowoczesną głosował nie będziesz :D?
Jak mi dadzą pincet to bede głosowoł. :piwo3:
ejec
Świeżak
Imię: DAWID
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Post autor: ejec »

Witam
Mam pytania odnośnie DPFa Cruze 2.0 163km
Zdemontowałem, czyściłem, dużo syfu wyleciało. Założyłem wszystko działa a tu po dwóch dniach już widzę wysokie spalanie i dpf się wypala. Po takim czyszczeniu trzeba jakoś resetować ustawienia komputera? Opcomem? Ktoś się w to bawił? Wygląda to tak że nie ma reakcji na czyszczenie i tryb wypalania żyje swoim życiem. Błędów wg elma nie ma.

Drugie pytanie czy ktoś montował diodę sygnalizującą wypalanie tak jak to robią w Insigniach? Czy podczas wypalania podgrzewa się tylna szyba i lusterka?
Awatar użytkownika
scott
Specjalista
Imię: Scott
Samochód: Cruze LS+ 2010
Silnik: 2.0, LLW, 125KM(92kW) Diesel
Inny samochód: Lexus IS 300h
Kontakt:

Post autor: scott »

Może nie odpowiem na wszystkie pytania, ale przedstawię swoje doświadczenia z DPF.
Samochód z silnikiem 2.0 125 KM posiadam od stycznia 2018. Do końca czerwca zrobiłem ~4k ze względu na lepszy transport autobusem (omijanie korków w mieście), stąd samochód używany był głównie w weekend.
Martwiły mnie częste wypalania i w tym czasie dwa razy załączona kontrolka DPF wraz z ‘check engine’ (wywalał błąd P2463 ograniczenie przepływu w filtrze cząstek stałych – nagromadzenie sadzy).
Wypalania na dystansie ~100 – 200km oraz kilkukrotnie przerywane na parkingach (w różny sposób, zgaszenie silnika, albo czekanie aż wentylatory się wyłączą: ~2-3 min). W pewnym momencie zainwestowałem ~30zł w klon ELM327 bluetooth i aplikację na system Android: DPF Info (tylko ta działa z moim silnikiem). Zacząłem jeździć z uruchomioną aplikacją i dwa kolejne wypalania były po 85km – masakra sobie myślę... Zacząłem się zaznajamiać z tematem filtrów DPF i możliwych usterkach, które powodowałyby problemy z pracą układu kontroli emisji spalin.

Na pierwszy rzut poszło proste sprawdzenie wtrysków na przelew. Wynik na wolnych obrotach i przy obrotach 2000rpm przez 1min były zadowalające wg. wartości opisanych w książkach dotyczących układów common rail.
Następnie sprawdziłem wężyki czujnika różnicy ciśnień na szczelność. Nie miałem możliwości wytworzyć dużego ciśnienia, ale prosty test przeszedł pozytywnie. Sprawdziłem następnie sam czujnik różnicy ciśnienia. Podpiąłem oscyloskop i obserwowałem jak się zmienia napięcie gdy się dmuchnie w rurkę ‘przed filtrem DPF’. O ile dobrze pamiętam to człowiek dmuchając może wytworzyć ciśnienie do 300mbar. Wskazania czujnika po przeliczeniu (informacje zebrane z kilku miejsc) odpowiadały tej wartości. Nie sprawdziłem jak się zachowa gdy się go podgrzeje do ~60°C.
Pewnego dnia ściągnąłem górną osłonę silnika i sobie popatrzyłem. Zainteresował mnie dziwny przewód idący do prawego błotnika. Tam, tuż przed mocowaniem lampy była jakaś metalowa puszeczka z napisem ‘chevy 2.0’ wykonany ręcznie, czarnym markerem.. Namierzyłem, że przewody prowadzą od czujnika wysokiego ciśnienia w listwie common rail. Wygooglowałem, że były (i są) dostępne śmieszne ‘tunning boxy’ dla common raili. Ich zadaniem jest oszukiwanie ECU, że wciąż jest małe ciśnienie w listwie common rail żeby pompa zrobiła tak na prawdę większe ciśnienie niż było potrzebne. Po odpięciu tego dziadostwa, nie było już takiego fajnego kopnięcia z dołu, moment stał się taki płaski. Szkoda..., ale wtryski i pompa jest droga, ale oprócz tego wyższe ciśnienie przy takim samym otwarciu wtrysku zmienia mieszankę więc i prawdopodobnie kopcił. Następne wypalanie było po około 250km. Potem zmieniłem miejsce pracy i od lipca codziennie przejeżdżam w jedną stronę ~ 60km w tym jakieś 39km autostradą. Od tego momentu wypalania mam co 630 – 670 km.

Cały czas jeżdżę z uruchomioną aplikacją DPF Info i moje obserwacje są następujące. Zapełnienie DPF % silnie zależy od warunków pracy silnika. Na rozgrzanym silniku i np. próbie wyprzedzania na autostradzie zapełnienie DPF może wzrosnąć nawet o 20 pkt %. To samo może się stać po ruszaniu na światłach czy z ronda. Nieraz zdarzyło się, że ruszając z parkingu z pracy miałem zapełnienie 72%, dojechałem do zjazdu z autostrady, następnie kilka świateł, jeden sklep i okazuje się, że na ostatnim odcinku tj. ~10 km zaczęło się wypalanie. W trakcie normalnej pracy, utrzymując mniej więcej stałe obciążenie silnika na trasie można zbić kilka pkt % w zapełnieniu. Zauważyłem jeszcze coś dziwnego. Na jeszcze nie rozgrzanym silniku, czasami gdy trzeba uciekać ze skrzyżowania, nieraz przez chwilę obroty wskoczą ponad 2000 – 2500rpm. W takich sytuacjach, ale nie zawsze, zapełnienie spada nawet o 18 pkt %. Najczęściej zbiega się to z faktem, że na poprzedniej przejażdżce dość dużo wzrosło zapełnienie.

Kilka razy zebrałem sobie zmianę zapełniania DPF na trasie z pracy i do pracy. W tym linku można sobie podejrzeć te dane: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing.

Samo wypalanie łatwo rozpoznać. Silnik nagle inaczej pracuje wydaje się mi, że jest bardziej mulasty przy rozpędzaniu. Dodatkowo gdy stoi się w krokach, przy światłach słychać wentylatory. Wskazówka RPM na wolnych obrotach jest nieco wyżej, u mnie nie przekracza 950RPM, a normalnie jest na około 800.
Gdy nie przerwę wypalania, i nie będę za często się zatrzymywał na światłach to wypala się najczęściej do 2%, raz chyba miałem 0%, raz 6%. Start wypalania ciężko mi określić, bo aplikacja nie odświeża na bieżąco ale z interwałem nasto-sekundowymj, Ale wydaje się mi, że jest to gdzieś ponad 90%.
Załączniki
wtryski - badanie przelewu 2000rpm przez 1 min
wtryski - badanie przelewu 2000rpm przez 1 min
badanie czujnika różnicy ciśnienia spalin
badanie czujnika różnicy ciśnienia spalin
gokasz@interia.pl
Świeżak
Imię: Małgorzata
Samochód: Cruze 2.0 2011 LT+
Silnik:
Kontakt:

Post autor: gokasz@interia.pl »

Wczoraj wróciłam z wczasów w Chorwacji. Trasa z Pszczyny przez Słowację i Węgry (tam, gdzie można, także w Chorwacji, autostrada). W sumie ok. 2500 km. Wypalania (zgodnie z aplikacją OPL DPF włączaną regularnie) były 2. Średnia temperatura na zewnątrz oscylowała ok. 30 stopni.

W moim egzemplarzu za każdym razem filtr zapełnia się do 100%, a wypala się do 0% (czasem do 4-6%). Zużycie paliwa (klima włączona niemal cały czas powyżej ok. 40 km/h, niżej wystarczają otwarte okna, by przewietrzyć wnętrze samochodu) wg komputera 6,1.

Przy jeździe na 5 biegu, z prędkością obrotową silnika ok. 2400 wartość zanieczyszczenia filtra spadała (zmiany skokowo co 1%). Przy codziennym użytkowaniu zauważałam kilka miesięcy temu, później długo tylko rosła.

Na co dzień DPF w lecie wypala się co 400-500 km, w zimie ok. 1000-1100 km. Dojazd do pracy ok. 20 km dwupasmówką, potem trochę miasta. W weekendy dłuższe trasy.

Auto ma na liczniku (pewne) ok. 174 tys. km.
Awatar użytkownika
scott
Specjalista
Imię: Scott
Samochód: Cruze LS+ 2010
Silnik: 2.0, LLW, 125KM(92kW) Diesel
Inny samochód: Lexus IS 300h
Kontakt:

Post autor: scott »

Ciekawy przebieg wypalania miałem kilka dni temu.
Wjeżdżając na autostradę zauważyłem, że zaczął się proces wypalania. Włączyłem sobie podgląd przez OBD2, bo byłem ciekaw ile kilometrów od poprzedniego cyklu przejechałem bo w zasadzie nie pamiętałem poprzedniego wypalania. Ucieszyłem się na widok 1225km, bo to mój rekord :D.
Jednak ostatecznie to nie dystans był interesujący, lecz fakt, że proces nie zakończył się jak zazwyczaj – gdy wskaźnik zapełnienia spadnie w okolice 0% (w moim przypadku po 30km – 35km na autostradzie). Otóż, procenty zeszły do zera, tak samo licznik kilometrów od ostatniego cyklu wyzerował się. Ale o dziwo, sterownik dalej był w trybie wypalania filtra – m.in widać było na wskaźniku bieżącego spalania, oraz włączone wentylatory. Byłem zaskoczony, bo na liczniku kilometrów od ostatniego cyklu wskoczyła już dziesiątka, a ja jestem gdzieś po 45km od momentu zauważenia wypalania i zaczynam jazdę w mieście. Wtedy też zauważyłem, że silnik w tym wypadku zaczął kuleć na wolnych obrotach, ale moc miał normalną w momencie przyspieszania. Po kilkuset metrach w korkach, proces wypalania zakończył się, i wtedy też licznik kilometrów został jeszcze raz wyzerowany.
Udało mi się uwiecznić ten nietuzinkowy przebieg wypalania na kilku screenshotach :-)

Do następnego!
Załączniki
Screenshot_2018-11-22-07-19-36-875_tm.dpfinfolite.png
Screenshot_2018-11-22-07-36-23-015_tm.dpfinfolite.png
Screenshot_2018-11-22-07-46-10-742_tm.dpfinfolite.png
captijan
Bywalec
Samochód: Captiva 2007 2.0VCDI
Silnik:
Kontakt:

Post autor: captijan »

Powinna być opcja samodzielnego kontrolowania zapełnienia i włączania wypalania, a nie wyłącznie komputer o tym decyduje.
Znacznie ułatwiłoby to obsługę wypalania.
wojtas01
Specjalista
Imię: Wojciech
Samochód: Cruze 2.0 LT+ 163KM
Silnik: LNP
Kontakt:

Post autor: wojtas01 »

Oczywiście. Jest to rozwiązanie przeciwko użytkownikowi i na jego szkodę(!). Nie ma tu żadnego wytłumaczenia dla firmy. Jeżeli już coś takiego wymyślono to użytkownik powinien być o tym informowany poprzez odpowiednią informację , powinien znać stopień akumulacji sadzy (%) i decydować też kiedy samemu wypalić (np. min. 90% zapełnienia).
Awatar użytkownika
mario78
Profesjonalista
Imię: Mariusz
Samochód: CRUZE Black Roof
Silnik:
Kontakt:

Post autor: mario78 »

Proces wypalania w chevy to naprawdę porażka. W autach innych koncernów jest to naprawdę lepiej rozwiązane. Do bmw dorwałem apkę dzięki której mogę sprawdzić zapełnienie filtra i kiedy chcę uruchomić regenerację. Szkoda że nie ma takiej do chevroleta.
Załączniki
https://www.forum.chevroletteampoland.com/download/file.php?mode=view&id=8948
https://www.forum.chevroletteampoland.com/download/file.php?mode=view&id=8948
https://www.forum.chevroletteampoland.com/download/file.php?mode=view&id=8947
https://www.forum.chevroletteampoland.com/download/file.php?mode=view&id=8947
Chevrolet Cruze 192KM/443Nm & BMW F30 320d AT8 & BMW F11 530d AT8

Obrazek
Bunioopl
Fachman
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

Ale jest aplikacja monitorujaca DPF do chevi.
byq84
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

kochar skąd wiedziałeś że to wtryski? częste wypalanie DPF? u mnie DPF w zime w tej chwili co 900 km w mieście, niestety lato to 150-200 km.
Awatar użytkownika
mario78
Profesjonalista
Samochód: CRUZE Black Roof
Silnik:
Kontakt:

Post autor: mario78 »

Bunioopl pisze: 29 lis 2018, o 09:38 Ale jest aplikacja monitorujaca DPF do chevi.
Ale nie możesz w niej uruchomić wypalania kiedy chcesz.
Chevrolet Cruze 192KM/443Nm & BMW F30 320d AT8 & BMW F11 530d AT8

Obrazek
captijan
Bywalec
Samochód: Captiva 2007 2.0VCDI
Silnik:
Kontakt:

Post autor: captijan »

Bunioopl pisze: 29 lis 2018, o 09:38 Ale jest aplikacja monitorujaca DPF do chevi.
Coś więcej na ten temat?
kochar
Wymiatacz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”