Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Działanie klimatyzacji

Stuka, puka, kapie, cieknie...
nadamus
Specjalista
Imię: adam
Samochód: aveo t255 1,2 84km
Silnik:

Re: Działanie klimatyzacji

Post autor: nadamus »

dokładnie- zdjąć wtyczki z przełącznika- ja to zrobiłem przy pomocy kombinerek i kawałka gumy z dętki rowerowej. i nie ma śladu po "interwencji". co prawda dośc mocno siedzi ale sie da. ale najwazniejsze- zdaje egzamin tzn klima nie dziala przy nadmuchu na szybe. wlaczam ja przyciskiem ;-)
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

No to pozostaje demontaż konsoli i odłączenie tego stycznika. Pytanie tylko czy działa on na zasadzie rozłączania styku czy wręcz odwrotnie.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
nadamus
Specjalista
Silnik:

ui mnie wystarczyło odłączyć końcówki i okręcić taśmą izolacyjną- dostęp jest dość wąski ale można to zrobić. pomagałem sobie szczypcami monterskimi (wąskie). nie trzeba przy tym demontować całej deski- wystarczy tylko zdjąć pokrętła ;-)
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

O tym myslalem. Czasem demontaz radia wystarcza
nadamus
Specjalista
Silnik:

radia tez nie musisz wyciągać- wbrew pozorom jest tam dość szeroko ;-)
flebuss
Wymiatacz
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss »

nadamus pisze:dokładnie- zdjąć wtyczki z przełącznika- ja to zrobiłem przy pomocy kombinerek i kawałka gumy z dętki rowerowej. i nie ma śladu po "interwencji". co prawda dośc mocno siedzi ale sie da. ale najwazniejsze- zdaje egzamin tzn klima nie dziala przy nadmuchu na szybe. wlaczam ja przyciskiem ;-)

Chłopie czy ty nie sypiasz?wstałeś tak wcześnie żeby mi odpowiedzieć?-biję pokłony!-oczywiście żartuję-ale tak już w szczegółach-odłączyłeś oba kabelki? czy tylko jeden-będę próbował-żeby mi się tylko to g... nie ukruszyło - przy okazji, gdzie znajdę watek o światłach dziennych?
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
nadamus
Specjalista
Silnik:

ja tak zawsze rano wstaje ;-) kto wczesnie wstaje ten dużo dostaje ;-)
a co do kabelków- nie pamiętam dokładnie ale ... chyba odłączyłem jeden ;-) robiłem to z 3-4 lata temu (chyba rok czy pół roku od zakupu) i oczywiście na gwarancji (serwis nie stwierdził usterki klimy ;-) ) ale mnie to mocno denerwowało (ten nadmuch na szybe z klimą)
jfx

Post autor: jfx »

A ja słyszałem, że kto rano wstaje ten się g.... wyśpi ;)

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

nadamus pisze:ui mnie wystarczyło odłączyć końcówki i okręcić taśmą izolacyjną- dostęp jest dość wąski ale można to zrobić. pomagałem sobie szczypcami monterskimi (wąskie). nie trzeba przy tym demontować całej deski- wystarczy tylko zdjąć pokrętła ;-)

Dzięki Ci Nadamusie żeś jest - udało mi się zdjąć przełącznik przy pomocy kombinerek i kawałka skórki ten mikroprzełącznik jest rzeczywiście mikro i wszystko wydaje się być takie delikatne i kruche - nie dostałem się do niego bo nie mam takiego wąskiego przyrządu ale może pamiętasz czy te końcówki są typowo męsko żeńskie ? że wystarczy je zesunąć?-rozumiem że na przełączniku są końcówki męskie a na kablu żeńskie -czy dobrze dedykuję? pytam żeby wiedzieć w którą strone użyć siły aby czegoś przy okazji nie złamać - Kris MustangII na innym forum pisze o ocięciu tej końcówki i zamieszcza zdjęcia - odnośnik do tego cytuje Seba nieco wyżej, co o tym sądzisz ?
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

przejrzałem wiele wątków no i te które mnie bezpośrednio interesują i dochodzę do wniosku że przywilej dyskusji na tematy różne zarezerwowany jest dla znających się dłużej profesjonalistów ze specjalizacją samochodowo elektroniczną taki świeżak jak ja musi cicho i pokornie czekać aż ktoś zechce zwrócić uwagę na jego niefachowe zapytania wynikające z innego profilu zawodowego - trudno popatrzę jeszcze na inne fora
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon »

Nie ma niemądrych pytań ...
Nie wiem skąd Twoje wnioski.
Być może po prostu nikt na forum nie ma nic więcej konstruktywnego do powiedzenia w tym temacie i dlatego nie uzyskałeś wiedzy w wymaganym przez Ciebie stopniu.
Czyżby ilość sugestii Cię nie zadowalała ?
Widzę, że na ich podstawie podjąłeś próbę rozwiązania problemu - widzisz jakąś winę kolegów, że nie masz odpowiednich narzędzi lub nie potrafisz tego zrobić ?
Może znajdź kogoś, kto ma narzędzia.
Szkoda że mieszkasz tak daleko, bo wolnym popołudniem zrobilibyśmy to przy piwku :piwo:

Również mam ten sam problem i na razie obserwuję rozwój dyskusji, aby ewentualnie wyciągnąć wnioski.

EDIT:
Naprawdę dziwi Cię, że koledzy z dużą wiedzą motoryzacyjno-elektroniczną rozmawiają na nieco innej stopie ???
No weź przestań :-) ... Kiedy gadają adwokaci albo chemicy, to ja z kolei nic nie pojmuję i wcale mnie to nie dziwi.

EDIT2:
Z tego co widać w manualu, do którego link załączył Seba, to przewody są raczej przylutowane. Moim zdaniem plan "minimum" to zdjęcie pokrętła, przyłapanie przewodów razem plastikową taśmą (tzw. trytytką), przecięcie dowolnego z nich, odgięcie aby się nie stykały, założenie pokrętła na miejsce i sprawdzenie efektu tych poczynań.

EDIT3:
Nie obraź się na moje wywody ... po prostu na ogół piszę to co myślę :-)
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

flebuss pisze:
nadamus pisze:ui mnie wystarczyło odłączyć końcówki i okręcić taśmą izolacyjną- dostęp jest dość wąski ale można to zrobić. pomagałem sobie szczypcami monterskimi (wąskie). nie trzeba przy tym demontować całej deski- wystarczy tylko zdjąć pokrętła ;-)

Dzięki Ci Nadamusie żeś jest - udało mi się zdjąć przełącznik przy pomocy kombinerek i kawałka skórki ten mikroprzełącznik jest rzeczywiście mikro i wszystko wydaje się być takie delikatne i kruche - nie dostałem się do niego bo nie mam takiego wąskiego przyrządu ale może pamiętasz czy te końcówki są typowo męsko żeńskie ? że wystarczy je zesunąć?-rozumiem że na przełączniku są końcówki męskie a na kablu żeńskie -czy dobrze dedykuję? pytam żeby wiedzieć w którą strone użyć siły aby czegoś przy okazji nie złamać - Kris MustangII na innym forum pisze o ocięciu tej końcówki i zamieszcza zdjęcia - odnośnik do tego cytuje Seba nieco wyżej, co o tym sądzisz ?
Nie ma aveo, bo jeśli bym miał to na pewno bym pomogł (mnie tez by to wkurzało ;) ). Ale jeśli już wyjąłeś pokrętlo i jest dostęp do przewodu to poprostu go utnij - nozyczkami, nożem - co podejdzie :)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

Szanowni koledzy - nikt się nie obraża dziękuję że czytacie- temat utknął i nie mogę go dokończyć -na tamten wieczór nie miałem jeszcze takich szczypiec kiedy to pisałem a dziś już mam, tylko dalej jest dylemat bo Nadamus pisał o ściąganiu przewodu Seba cytujący post Krisa tak jak on sugeruje obcięcie tak jak i Ty Tdonie- czyli drogę bez powrotu a przy mojej małej wiedzy w temacie to duża niejasność, tym bardziej że Nadamus to zrobił jakiś czas temu -no ale siedzi cicho i nic nie gada -chyba wcześnie chodzi spać bo bardzo wcześnie wstaje no i nie ma czasu -se poczekam -pozdrowienia dla wszystkich

scyzoryk wyostrzę na osełce(prawdziwy Victorinox) - żonie "podprowadzę"nożyczki do skórek i tak przyczajony w pełnej gotowości będę czekał -szczypce też nabyłem drogą kupna szt 2 jedne proste a drugie zagięte! a co się bede!
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Ja zawsze tne kabel w tym miejscu, aby mozna było go zlutowac
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon »

etac_owiec pisze:Ja zawsze tne kabel w tym miejscu, aby mozna było go zlutowac
Dokładnie tak.
nadamus
Specjalista
Silnik:

sorry ze nie odpisałem od razu . nie pamietam dokładnie jak jest z tymi wsuwkami - pod kleszczykami wysunęło sie szybko. nie zwróciłem uwagi na koncówkę. izolacja, pokrętło i był koniec roboty.
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

dzięki- wniosek z tego że nie przecinałeś i to chciałem wiedzieć bo jesteś jedyny na forum który coś z tym zrobił, bo uciąć najłatwiej ale zawsze lepiej normalnie rozłączyć- bo w razie czego mogę powiedzieć że nic nie wiem bo tak zawsze było- przy okazji mam pytanie czy jeździsz na benzynie czy masz LPG
nadamus
Specjalista
Silnik:

lpg od 5000km do dzisiaj ;-) czyli prawie od nowości ;-) pierwsze 5000 zrobiłem tylko na benzynie aby dobrze dotrzeć silnik ;-) potem tylko na lpg (oczywiscie oprócz odpalenia i nagrzania silnika)
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

mam pytania odnośnie LPG w którym miejscu na forum możemy o tym pogadać żeby nie zaśmiecać tego wątku
nadamus
Specjalista
Silnik:

viewtopic.php?f=35&t=836&view=unread#unread
założyłem nowy wątek. na pewno się przyda ;-)
jfx

Re: Odp: Działanie klimatyzacji

Post autor: jfx »

nadamus pisze:lpg od 5000km do dzisiaj ;-) czyli prawie od nowości ;-) pierwsze 5000 zrobiłem tylko na benzynie aby dobrze dotrzeć silnik ;-) potem tylko na lpg (oczywiscie oprócz odpalenia i nagrzania silnika)
A na lpg sie silnik nie dociera?

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
nadamus
Specjalista
Silnik:

;-) dociera. ale... jestem "starej daty" i dlatego zawsze przez pierwsze 5000 km jezdze tylko na benzynie. potem wymiana oleju i filtra i dopiero przechodze na gaz. wyznaje zasade że lpg jest suchym paliwem nie zawierajacym zadnych dodatków (co iest w benzynie) i dlatego lepiej (moim zdaniem) pierwsze kilometry zrobić na pb. po naprawie głowicy też pierwsze kilometry zrobiłem na zamej benzynie i nie mam problemów z "braniem" oleju ;-) (a jezdze na 0w40- chyba najrzadszym jaki może być ;-)
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

zginął mój post w którym opisałem moją przygodę z klimatyzacją z dnia dzisiejszego. Nadamusie-ukłony i uznanie zrobiłem jak mówiłeś i wszystko działa jak w normalnym aucie jak ktoś chce to opisze ze szcegółami
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

Widziałem w handlu odświeżacze do klimy z wężykiem do wprowadzania we wlot przewódu poboru powietrza rzecz w tym że nie mogę wyśledzić gdzie się on znajduje - podejrzewam że Nadamus będzie wiedział bo użytkuje ten model dość długo - Adamie jakie masz doświadczenia w tym temacie-ukłony
nadamus
Specjalista
Silnik:

praktycznie zadne ;-) robie wymiane filtra (zwykły papierowy) co pół roku (na wiosne i jesień), serwis klimy (dobicie) pierwszy raz zrobiłem po 2 latach, potem już co roku (zawsze trzeba trochę nabić ( na wiosnę) ;-) 2 lata temu ozonowałem - kolega załatwił maszynkę z pracy więc się przyłączyłem ;-) z tą chemią nie miałem do czynienia - ale trzeba uważąć z aplikacją - kolega w ten sposób załatwił sobie radio- za dużo zaaplikował i spłyneło do odtwarzacza. tak wiec lepiej wymontować na dzień radio i potem dać chemię i poczekać aż wyschnie ;-) potem zamontować ;-)
a tu:
viewtopic.php?f=28&t=814&p=11803&hilit= ... imy#p11803
viewtopic.php?f=88&t=754&p=10598&hilit= ... imy#p10598
masz podobne tematy ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”