Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Działanie klimatyzacji
-
nadamus
- Specjalista
- Imię: adam
- Samochód: aveo t255 1,2 84km
- Silnik:
Re: Działanie klimatyzacji
dokładnie- zdjąć wtyczki z przełącznika- ja to zrobiłem przy pomocy kombinerek i kawałka gumy z dętki rowerowej. i nie ma śladu po "interwencji". co prawda dośc mocno siedzi ale sie da. ale najwazniejsze- zdaje egzamin tzn klima nie dziala przy nadmuchu na szybe. wlaczam ja przyciskiem ;-)
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
No to pozostaje demontaż konsoli i odłączenie tego stycznika. Pytanie tylko czy działa on na zasadzie rozłączania styku czy wręcz odwrotnie.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
nadamus
- Specjalista
- Silnik:
ui mnie wystarczyło odłączyć końcówki i okręcić taśmą izolacyjną- dostęp jest dość wąski ale można to zrobić. pomagałem sobie szczypcami monterskimi (wąskie). nie trzeba przy tym demontować całej deski- wystarczy tylko zdjąć pokrętła ;-)
- etac
- Prezes

- Kontakt:
O tym myslalem. Czasem demontaz radia wystarcza
-
nadamus
- Specjalista
- Silnik:
-
flebuss
- Wymiatacz
- Samochód: SUZUKI BALENO
- Silnik: 1,2 PB 90 KM
- Kontakt:
nadamus pisze:dokładnie- zdjąć wtyczki z przełącznika- ja to zrobiłem przy pomocy kombinerek i kawałka gumy z dętki rowerowej. i nie ma śladu po "interwencji". co prawda dośc mocno siedzi ale sie da. ale najwazniejsze- zdaje egzamin tzn klima nie dziala przy nadmuchu na szybe. wlaczam ja przyciskiem ;-)
Chłopie czy ty nie sypiasz?wstałeś tak wcześnie żeby mi odpowiedzieć?-biję pokłony!-oczywiście żartuję-ale tak już w szczegółach-odłączyłeś oba kabelki? czy tylko jeden-będę próbował-żeby mi się tylko to g... nie ukruszyło - przy okazji, gdzie znajdę watek o światłach dziennych?
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
-
nadamus
- Specjalista
- Silnik:
ja tak zawsze rano wstaje ;-) kto wczesnie wstaje ten dużo dostaje ;-)
a co do kabelków- nie pamiętam dokładnie ale ... chyba odłączyłem jeden ;-) robiłem to z 3-4 lata temu (chyba rok czy pół roku od zakupu) i oczywiście na gwarancji (serwis nie stwierdził usterki klimy ;-) ) ale mnie to mocno denerwowało (ten nadmuch na szybe z klimą)
a co do kabelków- nie pamiętam dokładnie ale ... chyba odłączyłem jeden ;-) robiłem to z 3-4 lata temu (chyba rok czy pół roku od zakupu) i oczywiście na gwarancji (serwis nie stwierdził usterki klimy ;-) ) ale mnie to mocno denerwowało (ten nadmuch na szybe z klimą)
-
jfx
A ja słyszałem, że kto rano wstaje ten się g.... wyśpi 
Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
-
flebuss
- Wymiatacz
- Kontakt:
nadamus pisze:ui mnie wystarczyło odłączyć końcówki i okręcić taśmą izolacyjną- dostęp jest dość wąski ale można to zrobić. pomagałem sobie szczypcami monterskimi (wąskie). nie trzeba przy tym demontować całej deski- wystarczy tylko zdjąć pokrętła ;-)
Dzięki Ci Nadamusie żeś jest - udało mi się zdjąć przełącznik przy pomocy kombinerek i kawałka skórki ten mikroprzełącznik jest rzeczywiście mikro i wszystko wydaje się być takie delikatne i kruche - nie dostałem się do niego bo nie mam takiego wąskiego przyrządu ale może pamiętasz czy te końcówki są typowo męsko żeńskie ? że wystarczy je zesunąć?-rozumiem że na przełączniku są końcówki męskie a na kablu żeńskie -czy dobrze dedykuję? pytam żeby wiedzieć w którą strone użyć siły aby czegoś przy okazji nie złamać - Kris MustangII na innym forum pisze o ocięciu tej końcówki i zamieszcza zdjęcia - odnośnik do tego cytuje Seba nieco wyżej, co o tym sądzisz ?
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
-
flebuss
- Wymiatacz
- Kontakt:
przejrzałem wiele wątków no i te które mnie bezpośrednio interesują i dochodzę do wniosku że przywilej dyskusji na tematy różne zarezerwowany jest dla znających się dłużej profesjonalistów ze specjalizacją samochodowo elektroniczną taki świeżak jak ja musi cicho i pokornie czekać aż ktoś zechce zwrócić uwagę na jego niefachowe zapytania wynikające z innego profilu zawodowego - trudno popatrzę jeszcze na inne fora
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
Nie ma niemądrych pytań ...
Nie wiem skąd Twoje wnioski.
Być może po prostu nikt na forum nie ma nic więcej konstruktywnego do powiedzenia w tym temacie i dlatego nie uzyskałeś wiedzy w wymaganym przez Ciebie stopniu.
Czyżby ilość sugestii Cię nie zadowalała ?
Widzę, że na ich podstawie podjąłeś próbę rozwiązania problemu - widzisz jakąś winę kolegów, że nie masz odpowiednich narzędzi lub nie potrafisz tego zrobić ?
Może znajdź kogoś, kto ma narzędzia.
Szkoda że mieszkasz tak daleko, bo wolnym popołudniem zrobilibyśmy to przy piwku
Również mam ten sam problem i na razie obserwuję rozwój dyskusji, aby ewentualnie wyciągnąć wnioski.
EDIT:
Naprawdę dziwi Cię, że koledzy z dużą wiedzą motoryzacyjno-elektroniczną rozmawiają na nieco innej stopie ???
No weź przestań
... Kiedy gadają adwokaci albo chemicy, to ja z kolei nic nie pojmuję i wcale mnie to nie dziwi.
EDIT2:
Z tego co widać w manualu, do którego link załączył Seba, to przewody są raczej przylutowane. Moim zdaniem plan "minimum" to zdjęcie pokrętła, przyłapanie przewodów razem plastikową taśmą (tzw. trytytką), przecięcie dowolnego z nich, odgięcie aby się nie stykały, założenie pokrętła na miejsce i sprawdzenie efektu tych poczynań.
EDIT3:
Nie obraź się na moje wywody ... po prostu na ogół piszę to co myślę
Nie wiem skąd Twoje wnioski.
Być może po prostu nikt na forum nie ma nic więcej konstruktywnego do powiedzenia w tym temacie i dlatego nie uzyskałeś wiedzy w wymaganym przez Ciebie stopniu.
Czyżby ilość sugestii Cię nie zadowalała ?
Widzę, że na ich podstawie podjąłeś próbę rozwiązania problemu - widzisz jakąś winę kolegów, że nie masz odpowiednich narzędzi lub nie potrafisz tego zrobić ?
Może znajdź kogoś, kto ma narzędzia.
Szkoda że mieszkasz tak daleko, bo wolnym popołudniem zrobilibyśmy to przy piwku
Również mam ten sam problem i na razie obserwuję rozwój dyskusji, aby ewentualnie wyciągnąć wnioski.
EDIT:
Naprawdę dziwi Cię, że koledzy z dużą wiedzą motoryzacyjno-elektroniczną rozmawiają na nieco innej stopie ???
No weź przestań
EDIT2:
Z tego co widać w manualu, do którego link załączył Seba, to przewody są raczej przylutowane. Moim zdaniem plan "minimum" to zdjęcie pokrętła, przyłapanie przewodów razem plastikową taśmą (tzw. trytytką), przecięcie dowolnego z nich, odgięcie aby się nie stykały, założenie pokrętła na miejsce i sprawdzenie efektu tych poczynań.
EDIT3:
Nie obraź się na moje wywody ... po prostu na ogół piszę to co myślę
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Nie ma aveo, bo jeśli bym miał to na pewno bym pomogł (mnie tez by to wkurzałoflebuss pisze:nadamus pisze:ui mnie wystarczyło odłączyć końcówki i okręcić taśmą izolacyjną- dostęp jest dość wąski ale można to zrobić. pomagałem sobie szczypcami monterskimi (wąskie). nie trzeba przy tym demontować całej deski- wystarczy tylko zdjąć pokrętła ;-)
Dzięki Ci Nadamusie żeś jest - udało mi się zdjąć przełącznik przy pomocy kombinerek i kawałka skórki ten mikroprzełącznik jest rzeczywiście mikro i wszystko wydaje się być takie delikatne i kruche - nie dostałem się do niego bo nie mam takiego wąskiego przyrządu ale może pamiętasz czy te końcówki są typowo męsko żeńskie ? że wystarczy je zesunąć?-rozumiem że na przełączniku są końcówki męskie a na kablu żeńskie -czy dobrze dedykuję? pytam żeby wiedzieć w którą strone użyć siły aby czegoś przy okazji nie złamać - Kris MustangII na innym forum pisze o ocięciu tej końcówki i zamieszcza zdjęcia - odnośnik do tego cytuje Seba nieco wyżej, co o tym sądzisz ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
flebuss
- Wymiatacz
- Kontakt:
Szanowni koledzy - nikt się nie obraża dziękuję że czytacie- temat utknął i nie mogę go dokończyć -na tamten wieczór nie miałem jeszcze takich szczypiec kiedy to pisałem a dziś już mam, tylko dalej jest dylemat bo Nadamus pisał o ściąganiu przewodu Seba cytujący post Krisa tak jak on sugeruje obcięcie tak jak i Ty Tdonie- czyli drogę bez powrotu a przy mojej małej wiedzy w temacie to duża niejasność, tym bardziej że Nadamus to zrobił jakiś czas temu -no ale siedzi cicho i nic nie gada -chyba wcześnie chodzi spać bo bardzo wcześnie wstaje no i nie ma czasu -se poczekam -pozdrowienia dla wszystkich
scyzoryk wyostrzę na osełce(prawdziwy Victorinox) - żonie "podprowadzę"nożyczki do skórek i tak przyczajony w pełnej gotowości będę czekał -szczypce też nabyłem drogą kupna szt 2 jedne proste a drugie zagięte! a co się bede!
scyzoryk wyostrzę na osełce(prawdziwy Victorinox) - żonie "podprowadzę"nożyczki do skórek i tak przyczajony w pełnej gotowości będę czekał -szczypce też nabyłem drogą kupna szt 2 jedne proste a drugie zagięte! a co się bede!
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Ja zawsze tne kabel w tym miejscu, aby mozna było go zlutowac
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
Dokładnie tak.etac_owiec pisze:Ja zawsze tne kabel w tym miejscu, aby mozna było go zlutowac
-
nadamus
- Specjalista
- Silnik:
sorry ze nie odpisałem od razu . nie pamietam dokładnie jak jest z tymi wsuwkami - pod kleszczykami wysunęło sie szybko. nie zwróciłem uwagi na koncówkę. izolacja, pokrętło i był koniec roboty.
-
flebuss
- Wymiatacz
- Kontakt:
dzięki- wniosek z tego że nie przecinałeś i to chciałem wiedzieć bo jesteś jedyny na forum który coś z tym zrobił, bo uciąć najłatwiej ale zawsze lepiej normalnie rozłączyć- bo w razie czego mogę powiedzieć że nic nie wiem bo tak zawsze było- przy okazji mam pytanie czy jeździsz na benzynie czy masz LPG
-
nadamus
- Specjalista
- Silnik:
lpg od 5000km do dzisiaj ;-) czyli prawie od nowości ;-) pierwsze 5000 zrobiłem tylko na benzynie aby dobrze dotrzeć silnik ;-) potem tylko na lpg (oczywiscie oprócz odpalenia i nagrzania silnika)
-
flebuss
- Wymiatacz
- Kontakt:
mam pytania odnośnie LPG w którym miejscu na forum możemy o tym pogadać żeby nie zaśmiecać tego wątku
-
nadamus
- Specjalista
- Silnik:
viewtopic.php?f=35&t=836&view=unread#unread
założyłem nowy wątek. na pewno się przyda ;-)
założyłem nowy wątek. na pewno się przyda ;-)
-
jfx
Re: Odp: Działanie klimatyzacji
A na lpg sie silnik nie dociera?nadamus pisze:lpg od 5000km do dzisiaj ;-) czyli prawie od nowości ;-) pierwsze 5000 zrobiłem tylko na benzynie aby dobrze dotrzeć silnik ;-) potem tylko na lpg (oczywiscie oprócz odpalenia i nagrzania silnika)
-
nadamus
- Specjalista
- Silnik:
;-) dociera. ale... jestem "starej daty" i dlatego zawsze przez pierwsze 5000 km jezdze tylko na benzynie. potem wymiana oleju i filtra i dopiero przechodze na gaz. wyznaje zasade że lpg jest suchym paliwem nie zawierajacym zadnych dodatków (co iest w benzynie) i dlatego lepiej (moim zdaniem) pierwsze kilometry zrobić na pb. po naprawie głowicy też pierwsze kilometry zrobiłem na zamej benzynie i nie mam problemów z "braniem" oleju ;-) (a jezdze na 0w40- chyba najrzadszym jaki może być ;-)
-
flebuss
- Wymiatacz
- Kontakt:
zginął mój post w którym opisałem moją przygodę z klimatyzacją z dnia dzisiejszego. Nadamusie-ukłony i uznanie zrobiłem jak mówiłeś i wszystko działa jak w normalnym aucie jak ktoś chce to opisze ze szcegółami
-
flebuss
- Wymiatacz
- Kontakt:
Widziałem w handlu odświeżacze do klimy z wężykiem do wprowadzania we wlot przewódu poboru powietrza rzecz w tym że nie mogę wyśledzić gdzie się on znajduje - podejrzewam że Nadamus będzie wiedział bo użytkuje ten model dość długo - Adamie jakie masz doświadczenia w tym temacie-ukłony
-
nadamus
- Specjalista
- Silnik:
praktycznie zadne ;-) robie wymiane filtra (zwykły papierowy) co pół roku (na wiosne i jesień), serwis klimy (dobicie) pierwszy raz zrobiłem po 2 latach, potem już co roku (zawsze trzeba trochę nabić ( na wiosnę) ;-) 2 lata temu ozonowałem - kolega załatwił maszynkę z pracy więc się przyłączyłem ;-) z tą chemią nie miałem do czynienia - ale trzeba uważąć z aplikacją - kolega w ten sposób załatwił sobie radio- za dużo zaaplikował i spłyneło do odtwarzacza. tak wiec lepiej wymontować na dzień radio i potem dać chemię i poczekać aż wyschnie ;-) potem zamontować ;-)
a tu:
viewtopic.php?f=28&t=814&p=11803&hilit= ... imy#p11803
viewtopic.php?f=88&t=754&p=10598&hilit= ... imy#p10598
masz podobne tematy ;-)
a tu:
viewtopic.php?f=28&t=814&p=11803&hilit= ... imy#p11803
viewtopic.php?f=88&t=754&p=10598&hilit= ... imy#p10598
masz podobne tematy ;-)