Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Żarówka wstecznego.
- C77
- Fachman
- Imię: Nieomylna Legenda
- Samochód: 1st. Cruze on Drive2
- Silnik: 18XER
- Kontakt:
Re: Żarówka wstecznego.
Tak. Znajdę na D2 i wrzucę tu.
Kierunkowskazy przekładasz na zewnątrz, trzeba zrobić otwór bo jest zaślepiony ta jak przy markerach w sedanie.
W miejsce obecnych kierunkowskazów wkładasz żarówki cofania,
w miejsce obecnej pojedynczej cofania na zderzaku podłączasz drugą przeciwmgielną - przeźroczysty klosz oklejasz czerwona folią,
lub czerwoną farbą do lamp albo kupujesz przeciwmgielną z anglika.
W ten sposób zyskujesz właściwy układ świetlny na tyle auta czyli;
-kierunkowskazy widać również z boku, nie tylko bezpośrednio za autem (bezpieczeństwo)
-podwójne wsteczne na właściwej wysokości przy cofaniu w końcu wszystko oświetlają,
-symetryczne, podwójne przeciwmgielne - bezpieczeństwo + wygląd.
Kierunkowskazy przekładasz na zewnątrz, trzeba zrobić otwór bo jest zaślepiony ta jak przy markerach w sedanie.
W miejsce obecnych kierunkowskazów wkładasz żarówki cofania,
w miejsce obecnej pojedynczej cofania na zderzaku podłączasz drugą przeciwmgielną - przeźroczysty klosz oklejasz czerwona folią,
lub czerwoną farbą do lamp albo kupujesz przeciwmgielną z anglika.
W ten sposób zyskujesz właściwy układ świetlny na tyle auta czyli;
-kierunkowskazy widać również z boku, nie tylko bezpośrednio za autem (bezpieczeństwo)
-podwójne wsteczne na właściwej wysokości przy cofaniu w końcu wszystko oświetlają,
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG

Ja na Drive2

Ja na Drive2
- Owadus55
- Profesjonalista
- Imię: Dawid
- Samochód: Cruze HB 2014 1.8
- Silnik:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Bomba, czekam z niecierpliwością
Pewnie jest troche podłączania kabelków, ale jak boga kocham, gdy bede miał jak zawsze wytłumaczone jak na tacy podołam hehe
Pewnie jest troche podłączania kabelków, ale jak boga kocham, gdy bede miał jak zawsze wytłumaczone jak na tacy podołam hehe
-
LS_plus
- Bywalec
- Imię: Staszek
- Samochód: CRUZE LS+ 1.8 Pb
- Silnik: 1.8 (2H0) benz. + LPG
- LPG: BRC SEQUENT 24
- Kontakt:
A jak to przechodzi na przeglądzie na SKP? Pytam poważnie miał ktoś taki mod w Polsce i ma doświadczenia z przeglądem (mogą być doświadczenia z sedanem bo chyba hb to nikt tak nie przerobił).C77 pisze: 7 mar 2018, o 18:56 W ten sposób zyskujesz właściwy układ świetlny na tyle auta czyli;
To poważna zmiana (a nie drobiazg typu mocniejsza żaróweczka w kloszu).
- Przemek
- Fachman
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Eee, sądzę, że jeżeli byłoby to zrobione po ,, fachowemu'' to diagnosta nawet się nie połapie , że to modka i będzie myślał , że to fabryczne rozwiązanie. Acha obczaj jak zrobić oświetlenie klamek drzwi 
- C77
- Fachman
- Kontakt:
Prędzej na przeglądzie zdziwią się tym jak to wyszło z fabryki niż modem nadającym właściwe świetlne tym lampom.LS_plus pisze: 8 mar 2018, o 12:37
A jak to przechodzi na przeglądzie na SKP? Pytam poważnie miał ktoś taki mod w Polsce i ma doświadczenia z przeglądem
Ile widziałeś aut z kierunkowskazami tylnymi od wewnętrznej strony lamp?
No to jest dokładnie powtórzenie rozwiązań z lampy z Cruze sedana w Cruze HB - bo to stylistyczna kopia,LS_plus pisze: 8 mar 2018, o 12:37(mogą być doświadczenia z sedanem bo chyba hb to nikt tak nie przerobił).
mod polega na tym aby zrobić również funkcyjną kopie.
Przeciwmgielne tylne w sedanie są na klapie, w HB na zderzaku
tylko... dlaczego pojedyncza?
Jeśli już jest pojedyncza lampa przeciwmgielna na tyle - to powinna ona być na środku zderzaka
vide Malibu itd. a nie z boku (bezpieczeństwo). Oczywiście najlepiej para jeśli można. Tutaj można
Zgadza się.LS_plus pisze: 8 mar 2018, o 12:37To poważna zmiana (a nie drobiazg typu mocniejsza żaróweczka w kloszu).
Poważnie poprawia bezpieczeństwo (kierunkowskazy + p. mgielne)
oraz widoczność przy cofaniu.

Ja na Drive2

Ja na Drive2
- Owadus55
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Jeśli znalazłbyś Miłosz prosze wstaw poradnik dla ułomnych
Z chęcią pogmeram
A widziałeś że podświetlenie gniazda zrobiłem?
Hehe 
-
Fazi
- Aktywny
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze 1.8/LPG LT+
- Silnik:
- Kontakt:
Koledzy, zainspirowaliście mnie tym rozwiązaniem
bo odkąd mam cruza cały czas mnie wkurza ta ciemność po włączeniu wstecznego w porównaniu do poprzedniego auta (sedan), który rozjaśniał elegancko tył na wstecznym. Przyjrzałem się bliżej lampom (oczywiście na zdjęciach, bo za zimno na demontaż) i widzę:
1. mały problem - mianowicie wielkość i długość wtyczki migacza/światła cofania, która może się nie zmieścić w miejsce-zrobiony otwór po zewnętrznej stronie. Z tego co widzę patrząc na lampę od tyłu, to pole jest dość cienkie i rozchodzi się wzdłuż lampy, do tego głębokość montażu wraz z żarówką, czy nie musiałaby być czasem zamontowana pod kątem?. Oczywiście analizowałem zrobienie tego na oryginalnych wtyczkach ale ich wielkość wydaje się być zbyt duża aby je tam zmieścić.
2. widoczność migacza jadąc centralnie za samochodem - ze względu na układ tego pola po zewnętrznej stronie, czy przekładając migacz na zewnątrz, nie spowoduje to zmniejszenia jego widoczności dla samochodów jadących centralnie za nami? w związku z tym myślałem czy nie lepiej byłoby na zewnątrz umieścić wsteczne a migacze zostawić na swoich miejscach?
3. ewentualne problemy z ubezpieczalnią/winą w momencie jakieś "tylnej przygody". W takim przypadku może warto zamiast zmieniać układ świateł na dole, czyli dokładać drugie przeciwmgielne a tylne wyrzucić, tylko dołożyć dodatkowe wsteczne w wolne miejsca?
1. mały problem - mianowicie wielkość i długość wtyczki migacza/światła cofania, która może się nie zmieścić w miejsce-zrobiony otwór po zewnętrznej stronie. Z tego co widzę patrząc na lampę od tyłu, to pole jest dość cienkie i rozchodzi się wzdłuż lampy, do tego głębokość montażu wraz z żarówką, czy nie musiałaby być czasem zamontowana pod kątem?. Oczywiście analizowałem zrobienie tego na oryginalnych wtyczkach ale ich wielkość wydaje się być zbyt duża aby je tam zmieścić.
2. widoczność migacza jadąc centralnie za samochodem - ze względu na układ tego pola po zewnętrznej stronie, czy przekładając migacz na zewnątrz, nie spowoduje to zmniejszenia jego widoczności dla samochodów jadących centralnie za nami? w związku z tym myślałem czy nie lepiej byłoby na zewnątrz umieścić wsteczne a migacze zostawić na swoich miejscach?
3. ewentualne problemy z ubezpieczalnią/winą w momencie jakieś "tylnej przygody". W takim przypadku może warto zamiast zmieniać układ świateł na dole, czyli dokładać drugie przeciwmgielne a tylne wyrzucić, tylko dołożyć dodatkowe wsteczne w wolne miejsca?
- C77
- Fachman
- Kontakt:
W komentarzach do tego zapisu https://www.drive2.ru/l/456201943967074425/2. widoczność migacza jadąc centralnie za samochodem - ze względu na układ tego pola po zewnętrznej stronie, czy przekładając migacz na zewnątrz, nie spowoduje to zmniejszenia jego widoczności dla samochodów jadących centralnie za nami?
szły rozgawory o tym i dawałem tam lniki do zapisów z modów lamp w HB na D2
jak poszukasz to znajdziesz i zobaczysz fotki kierunkowskazów przed i po modzie.
Co do wtyczek czy raczej oprawek to wszystkie należą do swoich lamp - gniazd - niezależnie jakie funkcje im nadasz,
więc zostają na miejscu - ta gdzie były, zmienia się tylko podłączenie przewodów, kolor żarówek (św.cofania),
jak trafisz przeciwmgielną z anglika to również oprawka będzie inna i żarówka taka sama jak drugiej lampy p.mgielnej dla równego świecenia.
W nowych kierunkowskazach sam robisz gniazda na oprawkę żarówki więc każdą sobie możesz dopasować, wg mnie powinna być jakaś pod 21W żeby mocno świeciły.

Ja na Drive2

Ja na Drive2
-
Fazi
- Aktywny
- Samochód: Cruze 1.8/LPG LT+
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki za info. Wprawdzie nie znalazłem tam nic o światłach cofania (przejrzę jeszcze raz przy okazji), ale za to widziałem że w HB też można zrobić markery
(a cały czas myślałem że to tylko w sedanie do ogarnięcia
). Do tego widać różnorodność oprawek, także na pewno pomocne.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Ponieważ moja żarówka wstecznego led zaczęła się jarać , szukam nowej. Czy ta będzie odpowiednia ? http://allegro.pl/w16w-t15-5w-cree-can- ... 52422.html
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Nie, wlasnie ją kupilem pare dni temu i robie zwrot. W dzien prawie nie widac ze sie swieci...
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Wrrr , nie dobrze , a masz coś innego na oku ? Niestety żarówek cree w16w jak ze świecą szukać ,na allegro
Nie chce wracać do oryginału, a poprzednia ledwo co dyszy
Teraz miałem tą :https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A% ... 6VbhmkwUTQ i pomimo tego że smd to dobrze świeciła , tylko co z tego jak po 4 miesiącach zaczęła się przepalać 
- Owadus55
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Ja kupiłem sobie tą, co prawda troche droższa, ale robote robi dobrą, światło wsteczne jak latarnia morska
A co najważniejsze mieści się do naszego hatchbacka
https://pl.aliexpress.com/item/1x-White ... 0.0.29O1x1
https://pl.aliexpress.com/item/1x-White ... 0.0.29O1x1
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Ja szukam czegoś na allegro
Ta trochę podobna do Twojej
http://allegro.pl/w16w-led-t10-6-x-cree ... 93856.html
- C77
- Fachman
- Kontakt:
Nie ma za co. Popatrz dokładnie bo są tam linki do tych przeróbek, które praktycznie odpowiadają na wszelkie Twoje pytania i wątpliwości.Fazi pisze: 21 mar 2018, o 15:38 Dzięki za info. Wprawdzie nie znalazłem tam nic o światłach cofania (przejrzę jeszcze raz przy okazji),
Reasumując światła cofania tylko w dotychczasowe kierunkowskazy lub drugie światło cofania na zderzak z anglika,
ale wtedy trzeba szukać miejsca na p.mgielne z tyłu bo SKP nie przejdziesz.
Też nie wiedziałem

Ja na Drive2

Ja na Drive2
-
Pawell
- Świeżak
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Podepnę się pod temat - w którym miejscu lapm Cruze sedan ma przeciwmgielną, ponieważ mam wersje USA i n iestety nie mam tylnej a czas to zrobicC77 pisze: 27 kwie 2018, o 12:20 ale wtedy trzeba szukać miejsca na p.mgielne z tyłu bo SKP nie przejdziesz
-
Rickss83
- Specjalista
- Samochód: Cruze SW
- Silnik:
- Kontakt:
Ja się zastanawiam nad taka do SW:
https://www.xenonkungen.com/se/led-diod ... I9EALw_wcB
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
https://www.xenonkungen.com/se/led-diod ... I9EALw_wcB
-
berpa
- Stały bywalec
- Samochód: Cruze1,8/Spark1,0
- Silnik: Chyba jest jakiś?
- Kontakt:
360 lumenów nie powala
To już lepiej zwykła żarówka z amerykańskich halogenów: Halogen-Birne US-Typ 796 12,8V 35W (Socket:BA15s) pewnie z 1100 lumenów będzie. Czyli jak nie patrzeć 3 x więcej.
To już lepiej zwykła żarówka z amerykańskich halogenów: Halogen-Birne US-Typ 796 12,8V 35W (Socket:BA15s) pewnie z 1100 lumenów będzie. Czyli jak nie patrzeć 3 x więcej.
-
Rickss83
- Specjalista
- Samochód: Cruze SW
- Silnik:
- Kontakt:
To trzeba przerobić gniazdo lub cała lampe wymienić.
-
Pawell
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dzieki za odpowiedzRickss83 pisze: 19 lis 2018, o 14:01 To trzeba przerobić gniazdo lub cała lampe wymienić.
- C77
- Fachman
- Kontakt:
2 x P.mgielne tylne w Cruzaku masz na klapie - bo w polskich fabrycznie za pozycyjne na tyle robią tylko dwie lampy zewnętrzne bez obrysówek,
a nie jak u Ciebie 6, czyli 4 pozycje + 2 side markers
http://www.chevi.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=4625
Pod m.mgielne przerabiasz tak samo jak my polskie na "Corvette style"
tylko w odwrotną stronę bo masz go fabrycznie tylko z pozycją razem z markerami na tyle.
http://www.chevi.webd.pl/forum/viewtopic.php?p=26557
https://www.chevroletteampoland.com/vie ... b7b2d59b1f
Czyli jeśli chcesz go zachować nadal musisz dać na klapie oprawki pod dwuwłókowe żarówki i takoweż żarówki.
albo zostać przy tym co masz i dociągnąć sygnał tylnych p.mgielnych pod P21W w miejsce w którym teraz masz tylko pozycje.
Trzeba będzie jeszcze zmienić włącznik na nasz z tylnymi p.mgielnymi
i zapewne aktywować ich fabryczne działanie - nie jestem pewien czy to ostatnie będzie koniecznie na 80% będzie.
Acha, lampy w żadnym razie nie wymieniaj bo wszystko zepsujesz.

Ja na Drive2

Ja na Drive2
-
Pawell
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
-
Pawell
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Trochę miałem czasu i dziś poczytałem linki które są na forum na ten temat i mam parę pytań (sorki ale jestem słaby z elektryki):Czyli jeśli chcesz go zachować nadal musisz dać na klapie oprawki pod dwuwłókowe żarówki i takoweż żarówki.
albo zostać przy tym co masz i dociągnąć sygnał tylnych p.mgielnych pod P21W w miejsce w którym teraz masz tylko pozycje.
Trzeba będzie jeszcze zmienić włącznik na nasz z tylnymi p.mgielnymi
i zapewne aktywować ich fabryczne działanie - nie jestem pewien czy to ostatnie będzie koniecznie na 80% będzie.
Acha, lampy w żadnym razie nie wymieniaj bo wszystko zepsujesz.
- jaka będzie najprostsza metoda zrobić światła przeciwmgielne (nie zależmy my na Corvette style)? Czy będą to światła na klapie (zamiast pozycji lub stopu)
- czy istnieje możliwość (i czy nie będzie to problemem na SKP) jeśli przednie i tyle światła przeciwmgielne będą włączane jednym przyciskiem ? Jeśli nie to czy kostka do włącznika świateł europejska będzie pasować do mojej wersji USA. Pytam bo widzę, że jest w niej także regulacja świateł której obecnie nie posiadam.
- czy jeśli włącznik świateł europejski jest kompatybilny z wersja USA nie będzie potrzeba ingerencji w wiązkę, jedynie wystarczy aktywować w komputerze światła przeciwmgielne tylne?
Będe wdzięczny za porade bo zbliża się termin wizyty na SKP
- C77
- Fachman
- Kontakt:
Dobra, w swoim BCM masz wyłączoną funkcję dla tylnych przeciwmgielnych - to już potwierdziłem,
więc już na pocz. jeśli chcesz je używać zgodnie z fabryką to na 100% musi to być aktywowane.
Jeśli posiadasz chociaż przednie przeciwmgielne to i tak jesteś happy bo w amerykańcach ich funkcję też trzeba dodatkowo aktywować w BCM,
nie jest tak jak w większości naszych że gdy nie masz w ogóle p.przeciwmgielnych to zakładasz lampy, przewody, włącznik i jazda.
Nasz przełącznik z dodatkowym włącznikiem dla p.mgielnych oczywiście podchodzi,
ale jeśli t.przeciwmgielne nieaktywowane to będzie on zbędny. Wystarczy ten co masz tylko dla p.przeciwmgielnych,
bo regulator świateł z naszego też nic Ci nie da - nie będzie pracował.
Dalej - brak wiązki dla tych świateł na tył - trzeba będzie przeciągnąć zasilanie od p.przeciwmgielnych na tył,
aż w miejsce gdzie odchodzi obecne zasilanie dla świateł na klapie, albo ciągnąć na klapę bagażnika.
Wystarczy tylko z jednej strony wiązki a nie z obu jak niektórzy przy "corvette style" robili
bo te t.przeciwmgielne świeca zawsze w parze a nie osobno (na stronę) ja u nas w trybie "lewy postój - prawy postój".
Nota bene nie wiem czy oryginalny "Corvette style" u Ciebie ma tą funkcję? "lewy postój"/"prawy postój"
czyli możliwość świecenia tylko na jedna stroną l/p parą obu t.świateł postojowych?
Skoro nie chcesz zachować org. "Corvette style" to w istniejącą oprawkę wkładasz żarówkę o mocy zbliżonej do 21W -
amerykanosy mają z tyłu inne żarówki niż Europejczyki,
więc też inne oprawki niż nasze koreańskie, tym samym mocowania w lampie dla oprawek są trochę inne.
Zanim zamienisz żarówkę z obecnych czyli jakaś amerykańska ok. 5W na jakąś amerykańską zbliżoną do 21W
to odcinasz przewód zasilania w miejscu rozdwojenia wiązki biegnącej na klapę
i podłączasz w to miejsce nowy przewód poprowadzony z zasilania p.przeciwmgielnych.
Nie pamiętam już dokładnie oznaczeń jakie tam są ale tam odpowiednikiem tego będzie chyba jakaś 27W,
z resztą możesz sprawdzić u siebie w stopach co masz za żarówkę, jaki opis i moc w kontekście mocy drugiego włókna (dla stop).
I tyle - masz tylne przeciwmgielne, włączane razem z przednimi fabrycznym włącznikiem,
ale tracisz "Corvette style". Nikt się nie przyczepi o jeden włącznik dla nich bo nie jest konieczne rozdzielne włączanie.
Rozdzielne włączanie jest z powodu różnych warunków dla używania obu rodzajów tych świateł zgodnie z prawem.
Po prostu np. nie będziesz mógł już używać p.przeciwmgielnych jako DRL w dzień bo tylne p.mgielne można załączyć tylko przy ogr. widoczności do 50m
Z resztą u mnie na ostatnim przeglądzie w SKP w ogóle nie sprawdzali t.p.mgielnych, no ale wiadomo że trzeba je mieć.
więc już na pocz. jeśli chcesz je używać zgodnie z fabryką to na 100% musi to być aktywowane.
Jeśli posiadasz chociaż przednie przeciwmgielne to i tak jesteś happy bo w amerykańcach ich funkcję też trzeba dodatkowo aktywować w BCM,
nie jest tak jak w większości naszych że gdy nie masz w ogóle p.przeciwmgielnych to zakładasz lampy, przewody, włącznik i jazda.
Nasz przełącznik z dodatkowym włącznikiem dla p.mgielnych oczywiście podchodzi,
ale jeśli t.przeciwmgielne nieaktywowane to będzie on zbędny. Wystarczy ten co masz tylko dla p.przeciwmgielnych,
bo regulator świateł z naszego też nic Ci nie da - nie będzie pracował.
Dalej - brak wiązki dla tych świateł na tył - trzeba będzie przeciągnąć zasilanie od p.przeciwmgielnych na tył,
aż w miejsce gdzie odchodzi obecne zasilanie dla świateł na klapie, albo ciągnąć na klapę bagażnika.
Wystarczy tylko z jednej strony wiązki a nie z obu jak niektórzy przy "corvette style" robili
bo te t.przeciwmgielne świeca zawsze w parze a nie osobno (na stronę) ja u nas w trybie "lewy postój - prawy postój".
Nota bene nie wiem czy oryginalny "Corvette style" u Ciebie ma tą funkcję? "lewy postój"/"prawy postój"
czyli możliwość świecenia tylko na jedna stroną l/p parą obu t.świateł postojowych?
Skoro nie chcesz zachować org. "Corvette style" to w istniejącą oprawkę wkładasz żarówkę o mocy zbliżonej do 21W -
więc też inne oprawki niż nasze koreańskie, tym samym mocowania w lampie dla oprawek są trochę inne.
Zanim zamienisz żarówkę z obecnych czyli jakaś amerykańska ok. 5W na jakąś amerykańską zbliżoną do 21W
to odcinasz przewód zasilania w miejscu rozdwojenia wiązki biegnącej na klapę
i podłączasz w to miejsce nowy przewód poprowadzony z zasilania p.przeciwmgielnych.
Nie pamiętam już dokładnie oznaczeń jakie tam są ale tam odpowiednikiem tego będzie chyba jakaś 27W,
z resztą możesz sprawdzić u siebie w stopach co masz za żarówkę, jaki opis i moc w kontekście mocy drugiego włókna (dla stop).
I tyle - masz tylne przeciwmgielne, włączane razem z przednimi fabrycznym włącznikiem,
ale tracisz "Corvette style". Nikt się nie przyczepi o jeden włącznik dla nich bo nie jest konieczne rozdzielne włączanie.
Rozdzielne włączanie jest z powodu różnych warunków dla używania obu rodzajów tych świateł zgodnie z prawem.
Po prostu np. nie będziesz mógł już używać p.przeciwmgielnych jako DRL w dzień bo tylne p.mgielne można załączyć tylko przy ogr. widoczności do 50m
Z resztą u mnie na ostatnim przeglądzie w SKP w ogóle nie sprawdzali t.p.mgielnych, no ale wiadomo że trzeba je mieć.

Ja na Drive2

Ja na Drive2
-
Pawell
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Oryginalny "Corvette style" tak nie maC77 pisze: 27 lis 2018, o 22:45 Wystarczy tylko z jednej strony wiązki a nie z obu jak niektórzy przy "corvette style" robili