Niestety błąd nie zniknął. Wziąłem interfejs i odczytałem błąd nr 1, czyli problem z poduszką kierowcy. Ściągnąłem poduszkę, psiknąłem w złącze, także w kostkę niedaleko kolumny kierowniczej. Sprawdziłem też swoje luty, które musiałem wykonać przy okazji montażu manetki tempomatu (wtyczki się różniły i trzeba było lutować). Nic nie pomogło, kontrolka dalej świeciła. Dzisiaj trzasnąłem mocniej drzwiami pasażera i o dziwo kontrolka zgasła. Pewnie znów kostka za schowkiem, która już jakiś czas temu sprawiała problemy. Dziwne jednak, że sygnalizuje błędy poduszki kierowcy... ciekawe ile tych kostek jest po drodze do centralki...
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Kontrolka Airbag
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Kontrolka Airbag
U mnie ostatnio znów zaświeciła się kontrolka poduszek. Znając już potencjalną przyczynę, od razu poprawiłem kostki pod siedzeniami, psikając kontaktem i byłem pewny, że błąd zniknie. W końcu to typowa usterka, a nie było tam grzebane najprawdopodobniej od początku, czyli ponad 12 lat i 325 tyś przebiegu (o dziwo, bo od 3 lat jeździmy razem z narzeczoną jednym samochodem do pracy, przesiadając się codziennie i przedni fotel 4x dziennie idzie w ruch). No chyba, że poprzedni właściciel grzebał przy tych kostkach, to wtedy od 7 lat i 165tyś 
Niestety błąd nie zniknął. Wziąłem interfejs i odczytałem błąd nr 1, czyli problem z poduszką kierowcy. Ściągnąłem poduszkę, psiknąłem w złącze, także w kostkę niedaleko kolumny kierowniczej. Sprawdziłem też swoje luty, które musiałem wykonać przy okazji montażu manetki tempomatu (wtyczki się różniły i trzeba było lutować). Nic nie pomogło, kontrolka dalej świeciła. Dzisiaj trzasnąłem mocniej drzwiami pasażera i o dziwo kontrolka zgasła. Pewnie znów kostka za schowkiem, która już jakiś czas temu sprawiała problemy. Dziwne jednak, że sygnalizuje błędy poduszki kierowcy... ciekawe ile tych kostek jest po drodze do centralki...
-
Jakubek1108
- Bywalec
- Imię: Marcin
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Witam czy jak zakupie ten kabelek to też Trzeba coś przelutowac? ( nie bardzo umiem lutowac) 

- robik
- Zasłużony dla forum
- Imię: Robert
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: LPGTECH
- Kontakt:
Ja przelutowałem jak opisał to kolega Mark3 http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... ead#unread
Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.
-
kazik111267
- Bywalec
- Imię: kazik
- Samochód: lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Świeci mi poduszka .Dałem pod kompa i okazało sie że coś nie tak z poduszkom w kierownicy.
Pytanie czy wymienić poduszkę na allegro chodzą od 100zł.
Pytanie czy wymienić poduszkę na allegro chodzą od 100zł.
- orzech
- Stały bywalec
- Samochód: Lacetti 1.6 + LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Pytanie czy to problem samej poduszki czy jakiegoś styku po drodze. Stawiam na opcję nr 2. Trzeba by się dostać do kostek i tam zadziałać.
-
kazik111267
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
- robik
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Kupić zawsze zdążysz...sprawdź połączenia kostek póki co.
-
Jakubek1108
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Nie bardzo potrafię zrozumieć jak przerobić ten kabel pomoże ktoś bardziej lopatologicznie mi to wyjaśnić mam kabel vag kkl ten od Fiata z przełącznikiem a tu dwa zdjęcia jak to wygląda 

- robik
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Poczytaj ten wątek http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... ead#unread
-
Jakubek1108
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
-
Jakubek1108
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
-
Jakubek1108
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
-
pitersik74
- Aktywny
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti 1.6 16V
- Silnik:
- Kontakt:
Przecież to proste jak drut 
Odetnij całkowicie wtyczkę od płytki i teraz piny OBD 4 i 5 przylutuj do masy płytki, KKL przylutuj do pinu OBD 7, aby diagnozować silnik lub OBD 12 aby połączyć się z ABS'em , lub OBD 13 aby połłączyć się z AIR BAG'iem.
Oraz +12 płytki do OBD 16. i tyle.
Pin 4 i 5 oraz 16 są zasilające i nie wolno ich zamienić.
Pin KKL wybierasz diagnozę 7 lub 12 lub 13.
Proste? Niektórzy mostkują ale jest ryzyko że może nie działać w pełni.
Odetnij całkowicie wtyczkę od płytki i teraz piny OBD 4 i 5 przylutuj do masy płytki, KKL przylutuj do pinu OBD 7, aby diagnozować silnik lub OBD 12 aby połączyć się z ABS'em , lub OBD 13 aby połłączyć się z AIR BAG'iem.
Oraz +12 płytki do OBD 16. i tyle.
Pin 4 i 5 oraz 16 są zasilające i nie wolno ich zamienić.
Pin KKL wybierasz diagnozę 7 lub 12 lub 13.
Proste? Niektórzy mostkują ale jest ryzyko że może nie działać w pełni.
-
kjas9
- Profesjonalista
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
- Silnik: 1,4 T +chip 163 km
- LPG: KME Skay Max
- Kontakt:
Sprawdż jeszcze raz poprawność połączeń i luty bo nie ma sygnału .Połączenie powinno być takie :sygnał z pinu 7 wtyczki obd idzie na przełącznik 3 pozycyjny
-pozycja 1 przełącznika pin 7 wtyczki łączy się z płytką odczyt silnika
-pozycja 2 przełącznika pin12 wtyczki łączy się z płytką to ABS
-pozycja 3 przełącznika pin 13 wtyczki łączy się z płytką to Poduszki.
Tak powinno wyglądać połączenie
-pozycja 1 przełącznika pin 7 wtyczki łączy się z płytką odczyt silnika
-pozycja 2 przełącznika pin12 wtyczki łączy się z płytką to ABS
-pozycja 3 przełącznika pin 13 wtyczki łączy się z płytką to Poduszki.
Tak powinno wyglądać połączenie
- Załączniki
-
- 63ff794s-960.jpg (32.19 KiB) Przejrzano 6838 razy
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
- orzech
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Problem u mnie powrócił. Przypomnę, wywaliłem kostki spod siedzeń w 2013 roku (pierwsze posty w tym temacie). Był spokój na 4 lata. W lecie znowu zapaliła się kontrolka. Stwierdziłem, że może lut popuścił i od nowa zlutowałem oba przewody pod siedzeniami (błąd brzmiał - poduszka pasażera).
Był spokój aż tu parę dni temu znowu. Raz gaśnie, raz świeci. Na kompie wywala bład - poduszka pasażera; za duża rezystancja.
Pytanie tylko o jaką poduszkę pasażera chodzi? W fotelu czy przednią? Bo ten lut pod fotelem wydawał się bardzo dobry.
Był spokój aż tu parę dni temu znowu. Raz gaśnie, raz świeci. Na kompie wywala bład - poduszka pasażera; za duża rezystancja.
Pytanie tylko o jaką poduszkę pasażera chodzi? W fotelu czy przednią? Bo ten lut pod fotelem wydawał się bardzo dobry.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Mam to samo, na jakiś rok udało mi się wyeliminować, ale po roku znowu się zapaliła. Ja czyściłem wszystkie złączki od poduszek. Miałem podjechać na kasowanie błędów, ale jakoś nie mam czasu
więc tak do końca nie jestem pewny czy się udała moja operacja.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
kazik111267
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie zaświeciła w czasie jazdy. świeciło ponad miesiąc i zgasło podczas odpalania . Było ok dwa dni i znowu świeciło z tydzień. Znowu zgasło i jak na razie jest ok już miesiąc .
- orzech
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
No to bogato widzę
Nie wkurza Was to? Mnie trochę tak 
Chevrolet explorer pokazuje informację która to poduszka? Zastanawiam się czy to może gdzieś mata w siedzeniu pasażera nie jest walnięta. Pytanie tylko czy jest u nas takie ustrojstwo
Chevrolet explorer pokazuje informację która to poduszka? Zastanawiam się czy to może gdzieś mata w siedzeniu pasażera nie jest walnięta. Pytanie tylko czy jest u nas takie ustrojstwo
-
kjas9
- Profesjonalista
- Kontakt:
Ch,Ex pokazuje błędy dla każdej poduszki i napinaczy osobno.Mata orginalna tylko gdy są przyciski na środkowym tunelu,ale podłączenie nie ma nic wspólnego z poduszkami.
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
CE powinien dać numer błędu (i opis, ale u mnie ten program krzaki pokazuje), i na jego podstawie w TIS sprawdzisz o co mu chodzi 
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- orzech
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Czyli jak nie ma grzanych siedzisk to nie ma żadnej maty? Pytam, bo myślałem, że jest jakaś mata, która wykrywa pasażera i podczas zderzenie nie odpali poduszki po tej stronie jak go nie ma. Jest tak w laćkach?kjas9 pisze: 1 mar 2018, o 16:38 Ch,Ex pokazuje błędy dla każdej poduszki i napinaczy osobno.Mata orginalna tylko gdy są przyciski na środkowym tunelu,ale podłączenie nie ma nic wspólnego z poduszkami.
Ma ktoś ChEx gdzieś na Śląsku/Zagłębiu, który by pomógł odczytać kod błędu?
-
kjas9
- Profesjonalista
- Kontakt:
Za poduszki boczne odpowiedzialne są czujniki boczne w słupkach środkowych.Poduszka odpala wtedy gdy zostanie aktywowany dany czujnik niezależnie czy ktoś siedzi czy nie.Poduszki główne odpalają się obie bo pasazera nie ma wyłącznika i sterowane są chyba z modułu głównego.Mam ch.ex mogę wysłać ci pliki,jak nie zadziałają to możemy jakoś się spotkać i sprawdzić.
- orzech
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Ok. Wszystko jasne. Myślałem, że jest jakaś mata obecności pasażera.
Nie mam do Ciebie daleko i z chęcią bym wpadł, bo nie mam kabla a sam program mi krzaki pokazywał. Odezwę się na priv w najbliższym czasie
Nie mam do Ciebie daleko i z chęcią bym wpadł, bo nie mam kabla a sam program mi krzaki pokazywał. Odezwę się na priv w najbliższym czasie
-
dugi1964
- Świeżak
- Imię: Bartek
- Samochód: Nubira
- Silnik:
- Kontakt:
Mam pytanie odnośnie świecącej się kontrolki czy jest ktoś z Katowic lub okolic kto mógłby sprawdzić mi co jest nie tak ponieważ każdy serwis w którym byłem nie ma możliwości się połączenia (brak programu do tego auta ) Nubira sedan 2003 r 1.6 80 kW.Będę wdzięczny jak ktoś da znać a może zna jakiś serwis w okolicy Kato
-
kazik111267
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt: