Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Problem z obrotami w 1.4 94km

Stuka, puka, kapie, cieknie...
mysiek
Aktywny
Imię: marcin
Samochód: aveo 1.4
Silnik:
Kontakt:

Problem z obrotami w 1.4 94km

Post autor: mysiek »

Witajcie. Mam problem z moim aveo. A mianowicie często po odpaleniu obroty idą na chwilę na około 3tyś i dopiero wracają do normy. Podczas jazdy jak wcisne sprzęgło obroty zostają i nie spadają długo i ostatnie najgorsze czasem raz na dwa trzy dni jest sytuacja w ktorej wciskając sprzęgło obroty wrecz idą do góry az na czerwone pole i w zaden sposob nie idzie ich opanować dopiero po krotkim postoju i wylaczeniu silnika wraca do normy mniej wiecej. Czasem przy odpalaniu ma tez za niskie obroty ledwo trzymajace przy zyciu rzedu 150. Teraz tak byl dzis u mechanika zmienione swiece i przewody bo byly bardzo zuzyte ale to nie to, czyszczony silnik krokowy ale to nie to, podpiety do komputera nie wykazuje bledow. Co z tym ustrojstwem robic? Mechanik juz nie ma pojecia i mowi zebym kupil przepustnice z silniczkiem i moze czujnik temperatury wtrysku. Przepustnicy mi nie czyscil. Pomocy co moge zrobic w tej sytuacji?
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Re: Problem z obrotami w 1.4 94km

Post autor: Sebastian »

Spróbuj adaptację zrobić:
Procedura wuczania biegu jałowego

Poniższą procedurę uczenia się biegu jałowego wykonywać należy wtedy, gdy wykonywane będą jedna lub więcej czynności opisanych poniżej:
- wymiana modułu ECM na nowy
- wymiana zaworu IAC na nowy
- usuwanie osadu węglowego z korpusu przepustnicy
Włączyć zapłon.
Wyłącz zapłon (pozycja OFF) na 15 sekund.
Włącz zapłon (ZAŁ) na 5 sekund.
Wyłącz zapłon (pozycja OFF) na 15 sekund.
Uruchom silnik na przełożeniu postojowym/neutralnym (P/N).
Jeżeli samochód wyposażony jest w automatyczną skrzynię biegów, włącz hamulec postojowy. Trzymając wciśnięty pedał hamulca, ustaw dźwignię zmiany przełożenia na D (jazda) na 1 sekundę, a następnie powróć do pozycji P (Parkowania). (tylko ECM firmy Siemens)
Rozgrzać silnik aż do osiągnięcia przez ciecz chłodzącą temperatury powyżej 85°C (185°F).
Przełącz na A/C ZAŁ na 10 sekund (jeżeli pojazd jest wyposażony w A/C).
Jeżeli samochód wyposażony jest w automatyczną skrzynię biegów, włącz hamulec postojowy. Trzymając wciśnięty pedał hamulca, ustaw dźwignię zmiany przełożenia na D (jazda) na 10 sekund.
Przełącz na A/C WYŁ na 10 sekund (jeżeli pojazd jest wyposażony w A/C).
Jeśli pojazd wyposażony jest w automatyczną skrzynię biegów, trzymając wciśnięty pedał hamulca, ustaw dźwignię zmiany przełożenia na pozycję parkowania/neutralną.
Wyłącz zapłon (WYŁ). Procedura przyuczania do trybu pracy biegu jałowego jest zakończona.
Odczekaj 15 sekund przed ponownym uruchomieniem silnika (tylko ECM firmy Siemens).

Ew. może to wina MAP Sensora - ale nie jestem pewien czy jest taki sam jak w lacetti ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
mysiek
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Nie wiem dopiero co go kupilem i map sensor znam tylko z obrazkow allegro ale bardzo dziekuje ci za rade bo akumulator byl ladowany przed sprzedaza i koles sam sie dziwil co z tym biegiem jalowym sie dzieje moze to jest to albo dobry aktor był
mysiek
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Zrobilem cala tą procedure. Niestety nic z tego gdzies wyczytalem tez ze przed tym wszystkim powinienem akumulator odlaczyc i dopiero wtedy to robic. Nie wiem jednak czy probowac z rana czy odpuscic bo chyba jakby to mialo cos dac to by dalo. Nie wiem co robic dalej musialbym kupowac kolejno czesci i bawic sie w zgadywanie ciezki bardzo ciezki, uwłaczający mnie temat.
Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Imię: Michał
Samochód: Epica V250
Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
LPG: KME Nevo
Kontakt:

Post autor: Kraviec »

Na początek czyścimy silnik krokowy i miejsce gdzie on wchodzi oraz zaglądamy w jakim stanie jest klapa przepustnicy. Co do adaptacji to faktycznie najlepiej odłączyć aku na noc i zrobić rano.
Sprawdź też wszelkie rurki od podciśnienia.
mysiek
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Kurcze być moze ze problem tkwi w takiej rurce jutro zrobie zdjecie bo sie nie znam. Ona leci na samej gorze silnika plastikowa jest i wchodzi w taki kruciec do tej rury po lewej stronie tej grubej o srednicy z 10cm. Opisalem to w bardzo przykry sposob ale moze ktos zalapie. Ona sie ulamala w pol i ja skleilem to po trasie wydmuchalo / wciagnelo mi dziure w tym kleju wiec czym innym zalepilem porzadnie i sie trzyma ale moze w srodku mi to pozatykalo. Mechanik to widzial i nic nie mowil to chyba jest ok. To jakby bylo cos zwiazanego z powietrzem moze

Dodano po 2 minutach 23 sekundach:
Przepraszam jezeli nie moge linkowac do portalu aukcyjnego ale tam znalazlem w co wchodzi rurka ktora byla zlamana

http://allegro.pl/przewod-dolotu-powiet ... 67271.html
Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Kontakt:

Ułamany miałeś króciec odmy, lepiej żeby tam była drożność w miejscu gdzie użyłeś kleju.
Wykręć silnik krokowy, przeczyść jego główkę i otwór gdzie wchodzi (otwór czyść szmatą, bo papier utknie i go nie wyciągniesz).
mysiek
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Ale krokowiec byl czyszczony juz

Dodano po 1 godzinie 14 minutach 39 sekundach:
Teraz mam w glowie aby kupic uzywany krokowiec wraz z przepustnica, ten kruciec odmy a potem map sensor metoda prob i bledow . no bo juz nie wiem jak to zrobic
mysiek
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Dodam ze dzis trzy razy odpalalem na zimnym i za kazdym razem odpala ciezko obroty rzedu 0.2tys i gasnie nie ma sily pracowac stabilnie poki zimny i mroz na dworze. Swiece przewody nowe
mysiek
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Dziś na przykład lekko malo obrotow mial i nie mial w ogole mocy poki zimny ale pozniej jezdzil prawie ze idealnie nie wiem co mu dolega uparty
mysiek
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Witajcie raz jeszcze w tej samej sprawie. Otoż postanowilem wymienic dzisiaj jak dojdzie mi z potaka rure powietrza dolotu do filtra wydaje sie niedrożna. Jednak ciagle mysle ze to moze byc map sensor lub krokowy/przepustnica. Dzis zaobserwowalem dziwna sytuacje- obroty skoczyly na 5-6tys po wlaczeniu klimatyzacji poki silnik byl zimny. Procedure przystosowania krokowca robilem moze was ta klima nakieruje co to moze byc choc klimatyzacja spowodowala to tylko dzis

Dla tych ktorym nie chce sie czytac wczesniejszych postow napisze ze chodzi o to ze aveo wchodzi czasami nagle na 5-6tys obrotow i ciagle rosną. Dzieje sie tak raz dziennie mozna powiedziec
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Kolega Kraviec zwrócił uwagę na przewodu podciśnienia, popatrz jak to wygląda, czy nie są poparciałe ani dziurawe? Czyli te przewody co dochodzą np do serwa hamulca. Podczas wysokich obrotów, jak wygląda sprawa z hamulcami, jak pedał hamulca?
O partsy pisz PW.
mysiek
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Hamulec zawsze ok.

Dodano po 45 sekundach:
Niebardzo Wiem ktore jeszcze to przewody ale wezme jakis schemat i przejrze

Dodano po 1 godzinie 24 minutach 50 sekundach:
Dziwne jest to ze przystosowalem krokowca wlaczajac tez klime na rozgrzanym silniku i obroty ani drgnely natomiast na zimnym dzisiaj chcialem szyby odparowac i te obroty szalec zaczely wylaczylem i wrocily. Moze trzebaby tez przystosowac na zimnym przy klimie. Natomiast sam problem wystepuje tez bez klimy roznie to bywa strach jezdzi bo trzeba od razu silnik gasic
Sebastian875
Aktywny
Imię: Seba
Samochód: Kalos
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian875 »

przewody podciśnienia... ostatni mi szarpał , brak mocy przy dodaniu gazu , 2 popękały , więc profilaktycznie polecam wymienić ... kupiłem w sklepie z przewodami do turbin itd ...koszt 20gr . wymiana kilka sekund ;)
mysiek
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Jutro tak zrobimy. Do tego dzisiaj wyskoczyl mi check w trakcie jazdy mialem malo paliwa i na lpg wskoczyl akurat moze uboga mieszanka albo sonda... Ktore to przewody podcisnienia ? Nie chce do mechanika dawac bo terminy odlegle a nie bardzo chce sie pierdolami zajmowac :(

Dodano po 2 minutach 48 sekundach:
Nawet mi nie chcial na szybko bledu zczytac

Dodano po 10 minutach 57 sekundach:
Kurcze wygooglowalem ze gosc mial praktycznie to samo i tez mu check wyskoczyl po czasie i byl to czujnik map. Musze go zczytac i bedzie wiadomo prawda? I wtedy kupie najwyzej ten czujnik i powiem ze poprosze tez przewody podcisnienia wymienic
mysiek
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Błąd 507 obroty zbyt wysokie i coś tam z powietrzem. Powiedzial ze przewody podcisnienia sa nowe i trzeba zmienic mapsensor wiec byla to sluszna sugestia. Kolejną sprawa ktorą wczesniej poruszalem sprawa niedzialającej szyby tylnej- jak otwieram tamte drzwi nie wlacza sie tez swiatelko kabinowe wiec moglo sie gdzies cos głebiej w drzwiach cos zepsuć wiec jest poszlaka. Pytanko czy z checkiem i zlym map sensorem moge jutro zrobic trase 200km czy odpuscic mam to? Wyjazd sluzbowy i sie waham.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Silnik:
Kontakt:

Co do drzwi - załóż nowy temat.
Nie ma czegoś takiego jak błąd 507, błędy silnika mają 4 cyfry poprzedzone literą P, np. P0300, itp.

Co do jazdy - jak musisz to jedź, moim zdaniem nic nie powinno się stać, ale jak nie musisz to po co go męczyć ?

Procedura adaptacji przepustnicy do aveo 2007:

Procedura uczenia się biegu jałowego
Poniższą procedurę uczenia się biegu jałowego wykonywać należy wtedy, gdy wykonywane będą jedna lub więcej czynności opisanych poniżej:
- wymiana modułu ECM na nowy
- Wymiana korpusu przepustnicy na nowy (MTIA, ETC)
- wymiana zaworu IAC na nowy
- usuwanie osadu węglowego z korpusu przepustnicy
- odłączanie zasilania (przewód akumulatora, bezpiecznik ECM, itp.) (tylko ECM firmy Delphi)
Przeprogramowanie oprogramowania ECM (tylko system Siemens D160 ECM z ETC)

1.Włączyć zapłon.
2.Zerowanie wartości adaptacyjnych z użyciem skanera diagnostycznego. (tylko MTIA, ETC)
3.Wyłącz zapłon (pozycja OFF) na 15 sekund.
4.Włącz zapłon (ZAŁ) na 5 sekund.
5.Wyłączyć zapłon na 15 sekund. (W systemie Siemens D160 ECM z ETC, wyłączyć zapłon na 35 sekund.)
6.Uruchom silnik na przełożeniu postojowym/neutralnym (P/N).
7.Jeżeli samochód wyposażony jest w automatyczną skrzynię biegów, włącz hamulec postojowy. Trzymając wciśnięty pedał hamulca, ustaw dźwignię zmiany przełożenia na D (jazda) na 1 sekundę, a następnie powróć do pozycji P (Parkowania). (tylko ECM firmy Siemens)
8.Rozgrzać silnik aż do osiągnięcia przez ciecz chłodzącą temperatury powyżej 85° C (185°F).
9.Przełącz na A/C ZAŁ na 10 sekund (jeżeli pojazd jest wyposażony w A/C).
10.Jeżeli samochód wyposażony jest w automatyczną skrzynię biegów, włącz hamulec postojowy. Trzymając wciśnięty pedał hamulca, ustaw dźwignię zmiany przełożenia na D (jazda) na 10 sekund.
11.Przełącz na A/C WYŁ na 10 sekund (jeżeli pojazd jest wyposażony w A/C).
12.Jeśli pojazd wyposażony jest w automatyczną skrzynię biegów, trzymając wciśnięty pedał hamulca, ustaw dźwignię zmiany przełożenia na pozycję parkowania/neutralną.
13.Wyłącz zapłon (WYŁ). Procedura przyuczania do trybu pracy biegu jałowego jest zakończona.
14.Odczekać 15 sekund przed ponownym uruchomieniem silnika (tylko Siemens ECM). (W systemie Siemens D160 ECM z ETC, wyłączyć zapłon na 35 sekund.)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
mysiek
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

To chyba bylo p0507 . punktu drugiego pominąć nie można? Nie mam sprzętu do tego niestety

Dodano po 6 minutach 10 sekundach:
Czy sensor map lanosa 1.4 pasuje do aveo nie wiecie ? Znaczna roznica cenowa (100% wiecej) w przypadku aveo
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Silnik:
Kontakt:

Można spróbować, ja pominąłem i zadziałało.

Podaj nr części z Lanosa i Aveo.
mysiek
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Przepraszam ale jednak juz sam widze ze numery czesci katalogowych sie roznia tak wiec wole juz oryginal od potaka

Dodano po 5 minutach 25 sekundach:
96330547 sprawdź jednak jak możesz bo potak daje dwa numery z kolei inne strony wymieniają tam tacume lacetii itd a aveo brak. Dziekuje ogolnie za kompleksową zdalną pomoc. Mam nadzieje ze to koniec drobnoustrojstwa w moim przypadku a post bedzie dla potomnych :-)
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Silnik:
Kontakt:

Nr części dla twojego nr VIN to: 96330547 oraz 25184081.
Kilka osób stosowało MAP z aliexpress i było ok.
mysiek
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Zalozylem nowy map problemy wyczuwalnie ustaly. Check nie zginąl ale dzwonilem do mechanika powiedzial ze za ktoryms odpaleniem zniknie sam
mysiek
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Tragedia mam dosyc czegos takiego ze nie mozna zlokalizowac usterki. Nic mi nie dal ten map jednak. Check dalej jest a obroty dalej świrują latają czasem eobrze czasem 1100na woknych czasem spadnie na 800 i wzejdzie do 1600 spowrotwm
Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Kontakt:

Sprawdź jeszcze wiązkę silnika, na wolnych obrotach poruszaj przewodami i zobacz czy czasem obroty się nie zmieniają.
mysiek
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Ruszal mechanik. Jedyne co go intrygowalo to jak odpinal przewod podcisnienia to auto gwaltownie przygasalo i chodzilo jakby na jednym cylindrze takie wrazenie no i powiedzial zmien mapa ale jak widac nic nie dalo

Dodano po 43 sekundach:
Napisalem troche chaotycznie. Mechanik ruszal wiązką tez i patrzyl na szybko co sie tylko da i tylko to go ruszyło.

Dodano po 21 minutach 56 sekundach:
Warto zauwazyc ze blad dotyczy lewego powietrza, na zimnym przygasa po odpaleniu a jak rozgrzeje to obroty na poziomie 1.6tys
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”