Czy w Cruze można zastosować tylko żarówki barwy żółtej ?
Często widzę światła świecące na żółto. Białe są ładniejsze

Co masz na myśli - żółte?Markos pisze:Witam,
Dopuszczone są przez polskie prawo drogowe dwa kolory:Markos pisze:Witam,

można by podyskutować, ale nie ma siły.Szpyra pisze:Każda żarówka ma homologację ale z zawartą informacją USE ONLY ,

Szpyra pisze:Dopuszczone są przez polskie prawo drogowe dwa kolory:Markos pisze:Witam,
1.żółte selektywne
2.białe
Te "ładniejsze białe" , o których piszesz to zastosowane żarówki UV lub z niebieską wkładką ,niedopuszczalne w Polsce.
Mogą być to też bi-ksenony lub ksenony ale do zastosowania żarnika w reflektorach trzeba mieć założony spryskiwacz do chłodzenia szkieł reflektorów (musi być on zintegrowany z czujnikiem temperatury reflektora).W innym przypadku ,przy kontroli drogowej lub przeglądzie w SKP ,masz zatrzymany dowód rejestracyjny.
Polecam tobie zastosowanie żarówek Bosch Pure Premium +30% światła.Nie polecam za to Phillipsa +10 - +30% light ,ponieważ cyklicznie wytrzymują rok czasu z kalendarzem w ręku.
Niestety kolega etac nie ma racji.Każda żarówka ma homologację ale z zawartą informacją USE ONLY , czyli do warunków dopuszczeniowych przez prawo w danym kraju (patrz jak w meritum).
Gratuluję ci odwagi za styl swojego posta.Na forum technicznym dostał byś za coś takiego bana bez ostrzeżenia.
Bzdury chłopie splatasz w każdym poruszonym aspekcie, a już z tym czujnikiem temperatury to mnie rozbawiłeś do łez. Spryskiwacze ksenonów są zintegrowane ze spryskiwaczem szyby przedniej, np co trzecie użycie spryskiwacza szyb uruchamia spryskiwacze reflektorów. Tylko po to aby zmyć brud który rozprasza wiązkę światła która to razi innych użytkowników drogi.
No ale skąd Ty to miałeś wiedzieć
ostatnimi czasy odsetek aut oślepiających jest coraz większy. To kwestia czasu tylko jak zaczną to sprawdzać na potęgę (ostatnio nawet była w stop drogówka taka interwencja) . Szczerze pierwsze co bym zrobił w przypadku kolizji czołowej to kwestionował zarówkidessal pisze:wystarczy, że druga strona podniesie fakt oślepienia, jak znajdą wtedy takie "żarówki", to odszkodowania nie dostaniesz, dodatkowo raczej będziesz sam płacił, a nie ubezpieczyciel, jeśli miałoby być z Twojego OC
Bez sensu. Szkoda kasy.Owadus55 pisze:Te 5000 są bez homologacji, ale znalazłem za to OSRAMY 4200k

W środku chcesz lampki z homologacją ?Owadus55 pisze:Te 5000k jest bez homologacji, a ja nie mam zamiaru mieć w przyszłości kłopotów w razie wypadku nie daj boże.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości