Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Dzienne na długich.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Dzienne na długich.
Trzeba było poczytać ten post, to wtedy nie byłoby trzeba spędzić 5 godzin viewtopic.php?f=136&t=633&view=unread#unread
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
koniu56
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- Samochód: Aveo 1.2 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Ja mam już cztery lata zamontowany moduł DRL do długich w Fordzie Galaxy. Jak do tej pory działa super i nic się nie dzieje. Nie muszę przede wszystkim pamiętać o włączaniu świateł a długie świecą normalnie, nie zauważyłem żeby jakoś blado świeciły. Do jazdy dziennej mam ustawione na 30% choć też jest możliwość przeprogramowania modułu na 40% lub 50%. Kupiłem teraz Aveo t255 i chcę też założyć taki moduł. Ten ma symbol SSD 212-HP. Mam tylko problem ze znalezieniem plusa po stacyjce pod maską w miarę blisko akumulatora żeby nie ciągnąć długich kabli i nie rozwalać za bardzo instalacji bo większość kabli ukryta jest w koszulkach (peszlach). Co do plusa na lampach to u mnie jest sterowanie plusem ale producent dodaje w razie czego separatory (diody), które wtedy wstawia się przy żarówkach. Wszystko jest w opisie a sam moduł kosztował 85 zł. Jeżeli ktoś podpowie gdzie mogę znaleźć konkretnie taki plus po stacyjce będę wdzięczny. Pozdrawiam!
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Szukaj w skrzynce bezpieczników pod maską, np zasilanie pompki paliwa etc. Blisko i łatwo wpiąć się adapterem bezpiecznikowym.
-
koniu56
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Mam w skrzynce tak opisane bezpieczniki jak poniżej. Który to jest od pompki paliwowej bo nie rozumiem niektórych opisów.
Jestem w tej chwili na wyjeździe przez dwa tygodnie i nie mogę tego fizycznie sprawdzić.
F1 MODUŁ SDM
F2 UKŁAD EMS1
F3 UKŁAD OBD
F4 ZAMEK DRZWI
F5 SYGN. DźW.
F6 WYCIERACZKA
F7 ŚWIATŁO STOP
F8 USUWANIE ZAPAROW. SZYBY TYL.
F9 TYLNE ŚW. PRZECIWMG
F10 LUSTERKO/OKNO DACHOWE*
F11 ZESTAW WSKAźNIKÓW
F12 SYSTEM AUDIO/ZDALNE OTW. i ZAM. ZAMKÓW*
F13 KIERUNKOWSKAZ
F14 ZAPALNICZKA
F15 ZEST. WSKAźN./LAMP. OŚW. WNĘTRZA
F16 OKNO DACHOWE*
F17 UKŁAD EMS2
F18 SYSTEM AUDIO
F19 GNIAZDO
F20 ŚWIATŁO COFANIA
F21 USUW. ZAPAROW. LUST.*
Jestem w tej chwili na wyjeździe przez dwa tygodnie i nie mogę tego fizycznie sprawdzić.
F1 MODUŁ SDM
F2 UKŁAD EMS1
F3 UKŁAD OBD
F4 ZAMEK DRZWI
F5 SYGN. DźW.
F6 WYCIERACZKA
F7 ŚWIATŁO STOP
F8 USUWANIE ZAPAROW. SZYBY TYL.
F9 TYLNE ŚW. PRZECIWMG
F10 LUSTERKO/OKNO DACHOWE*
F11 ZESTAW WSKAźNIKÓW
F12 SYSTEM AUDIO/ZDALNE OTW. i ZAM. ZAMKÓW*
F13 KIERUNKOWSKAZ
F14 ZAPALNICZKA
F15 ZEST. WSKAźN./LAMP. OŚW. WNĘTRZA
F16 OKNO DACHOWE*
F17 UKŁAD EMS2
F18 SYSTEM AUDIO
F19 GNIAZDO
F20 ŚWIATŁO COFANIA
F21 USUW. ZAPAROW. LUST.*
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Niestety nie znam w szczegółach aveo. Te bezpieczniki są pod maską? Nie ma innych? Może wystarczy z miernikem obskoczyć i zobaczyć gdzie się pojawia napięcie po włączeniu stacyjki.
-
koniu56
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Sorki! Podałem wykaz bezpieczników w skrzynce w kabinie. W komorze silnika bezpiecznik od pompy paliwa to F16. Jak wrócę do domu za dwa tygodnie to postaram się to uruchomić. Pozdrawiam i dzięki!
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
koniu56
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Na tym bezpieczniku od pompy paliwowej F16 jest cały czas napięcie, nawet bez włączonego zapłonu. Jak go wyciągnę to oczywiście pompa nie działa. Wydaje mi się że pewnie załączana jest minusem. Za to na bezpiecznikach F18(EMS1*) i F19(EMS2*) po włączeniu zapłonu pojawia się napięcie 12v. Może tam będzie ten plus po stacyjce tylko nie wiem co znaczą te oznaczenia EMS1 i EMS2 bo to jakieś opcjonalne. Nie chciałbym zrobić jakiegoś przeciążenia lub zwarcia. Może ktoś wie do czego służą te bezpieczniki. Przypomnę to jest Aveo 1.2 LPG 2008r.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
I do pompy jest cały czas podawane napięcie z akumulatora? Coś mi to murgrabią śmierdzi. 
- Florek
- Bywalec
- Imię: Tomek
- Samochód: Captiva 07, Aveo 06
- Silnik:
- Kontakt:
Jest tak jak kolega wyżej napisał po wyciągnięcie kluczyka na Ems 1 i 2 jest jeszcze napięcie przez 3sek. I słychać jak przekaźnik je odcina.
Bardziej zastanawia mnie od czego są te ems1 i 2.
Sprawdzalem w Aveo T250 1.2 2006r
Bardziej zastanawia mnie od czego są te ems1 i 2.
Sprawdzalem w Aveo T250 1.2 2006r
Chevrolet Captiva 4x4 AT 2.0 VCDI 150KM 320NM 2007r. -> Wirus na 180KM 380NM DPF EGR OFF
Chevrolet Aveo T250 1.2 8v LPG 2006r.
Nissan Pulsar 1.2 DIG-T 115KM 190NM 2014r.
-
koniu56
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Kolega wszim jednak nie rozumie o co zapytałem. Nie do pompy a do bezpiecznika. Proszę uważnie przeczytać jeszcze raz mój post bo jest tak jak napisałem. Dodam że jest to napięcie 12.7V przy wyłączonym silniku, również po włączeniu zapłonu. Prawo Ohma znam i nie tylko. Nie mam schematu do tego auta więc pytam, chyba od tego jest to forum. Logiczne jest że odbiornik jednofazowy można wyłączyć zarówno od strony plusa jak i masy(minusa), po prostu przerwać obwód. Proszę kolegę "wszim" o uważne przeczytanie moich ostatnich postów i o odpowiedź a nie bajek o murgrabiach.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Poczytaj na czym polega sparafrazowanie i pooglądaj "Janosika", zrozumiesz że nie dotyczyło krytyki osobistej a jedynie wątpliwości czy nie ma gdzieś pomyłki.
Odbiornik prądu stałego nie ma faz.
Znajomość prawa ohma w rozważanej sprawie nie jest potrzebna.
Odbiornik prądu stałego nie ma faz.
Znajomość prawa ohma w rozważanej sprawie nie jest potrzebna.
-
koniu56
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Nie obrażam się tylko nie łapmy się za słówka. Czy otrzymam odpowiedź na moje pytanie i co to jest EMS1 i EMS2. Albo wiesz albo nie a nie znowu teraz o Janosiku.Nie oglądam seriali.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
A to nie jest tak, że napięcie z bezpiecznika idzie dopiero na przekaźnik, który odcina +12V ? Więc na bezpieczniku musi być cały czas +12V.
Ale to że przekaźnik może odcinać masę to się zgadza, ostatnio w seicento znajomego chciałem wziąć +12V za przekaźnikiem, a tu zonk bo tu masa była
Ale to że przekaźnik może odcinać masę to się zgadza, ostatnio w seicento znajomego chciałem wziąć +12V za przekaźnikiem, a tu zonk bo tu masa była
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
koniu56
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
To nie odpowiedź. Nie mam ochoty czytać książek bo nie mam na to czasu. Chcę tylko otrzymać odpowiedź na konkretne pytanie. Mam inną profesję i nie zamierzam być mechanikiem samochodowym. Co potrafię i rozumię to robię sam. Jak nie potrafię idę do mądrzejszych. Myślałem że tu się pomaga ale widzę że ... szkoda słów. Zamiast pomagać to moderator czepia się ligatury, czcionki, gramatyki itp. Myślałem że otrzymam odpowiedź na proste pytanie co to EMS1 i EMS2 . Straciłem kilka godzin i jest tylko wymądrzanie się. Nie tego oczekiwałem po tym forum. Dzięki innym forumowiczom za chęć pomocy. Dla moderatora to za trudne.
-
koniu56
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Nie miałem na myśli moderatora "Sebastiana" któremu dziękuję za wskazówki. Piję do moderatora atmosferycznego"wszim". Nie wymądrzaj się bo wiem że wiesz więcej ale odpowiedz prosto na pytanie a nie kombinuj jak koń pod górę. Nie mam ochoty na łamigłówki.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Abonament opłaciłeś, że z roszczeniami wyskakujesz? Jak nie to teraz klasycznie strzel focha z tullupem, bo nie sądzę że swoją postawą zachęciłeś kogokolwiek do dalszej pomocy.
-
koniu56
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
To nie roszczenia tylko była prośba o pomoc a ty do tej pory nie odpowiedziałeś na proste pytanie. Jak nie wiesz to pisz że nie wiesz a nie ściemniasz o Janosikach. Czytałem już kilka twoich postów i nie zachęcasz do pozostania na tym forum. Już kilka razy wmawiasz ludziom że strzelają fochy. Chyba masz jakiś problem z ego. Pytam jeszcze raz czy znasz odpowiedź na moje pytanie czy znowu będziesz mi zadawał zagadki bo bez sensu wdaję się w pyskówkę.
-
koniu56
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Mam prośbę do forumowiczów czy ktoś odpowie na moje pytanie dlaczego mam plus 12.7V na bezpieczniku pompy paliwa F16 przy wyłączonym zapłonie i co znaczy opis na bezpiecznikach F18 - EMS1* i F19 - EMS2*. Do czego są te bezpieczniki ponieważ po włączeniu zapłonu pojawia się na nich napięcie. Chodzi o Aveo 1.2 LPG z 2008r. Pytam ponieważ potrzebuję plus po zapłonie do podłączenia świateł dziennych DRL. Aveo ma poukrywane przewody w peszlach więc trudno znaleźć plus po zapłonie badając szpilką. Nie chcę odkrywać Ameryki czy też ciągnąć przewodów z kabiny. Może ktoś wie bez udowadniania mi że nic nie wiem. Naprawdę nie chcę się wymądrzać tylko otrzymać poradę w miarę prosty sposób. Z góry dzięki.
- Kolda
- Stały bywalec
- Imię: Arek
- Samochód: Cruze 1.6 SW
- Silnik:
- Kontakt:
-
koniu56
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki "Kolda" za pomoc ale ja mam całkiem inną skrzynkę bezpieczników i nic się nie zgadza. Nie ma tam nic o EMS1 i EMS2. Pomimo to wielkie dzięki.
-
kjas9
- Profesjonalista
- Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
- Silnik: 1,4 T +chip 163 km
- LPG: KME Skay Max
- Kontakt:
Moja sugestia ;kupujesz tzw 'złodziejkę " np http://allegro.pl/rozgaleznik-pradowy-z ... 47323.html
wpinasz w bezpiecznik w którym pojawia się plus po zapłonie ,w miejscu wpięcia wkładasz bezpiecznik ten który jest w gniezdzie skrzynki w drugie miejsce mniejszy i do przewodu podłączasz drl.Teraz jest zabezpieczony osobno i nic ci nie grozi. Ja zakładajac drl zawsze stosuję skrzynkę sterującą to jest dodatkowe zabezpieczenie i o światłach w dzień mogę zapomieć (stosowałem moduł do długich i niestety szybko kończyły zywotność h1) .Sprawdzone i jest ok.Co do pytania co to jest ems 1 i 2 odpowiedż jest prosta . Załączasz zapłon i sprawdzasz co działa, wyjmujesz bezpiecznik i wiesz co nie działa i wybierasz najmniej skomplikowana opcję
wpinasz w bezpiecznik w którym pojawia się plus po zapłonie ,w miejscu wpięcia wkładasz bezpiecznik ten który jest w gniezdzie skrzynki w drugie miejsce mniejszy i do przewodu podłączasz drl.Teraz jest zabezpieczony osobno i nic ci nie grozi. Ja zakładajac drl zawsze stosuję skrzynkę sterującą to jest dodatkowe zabezpieczenie i o światłach w dzień mogę zapomieć (stosowałem moduł do długich i niestety szybko kończyły zywotność h1) .Sprawdzone i jest ok.Co do pytania co to jest ems 1 i 2 odpowiedż jest prosta . Załączasz zapłon i sprawdzasz co działa, wyjmujesz bezpiecznik i wiesz co nie działa i wybierasz najmniej skomplikowana opcję
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
-
flebuss
- Wymiatacz
- Samochód: SUZUKI BALENO
- Silnik: 1,2 PB 90 KM
- Kontakt:
KONIU 56 jak ogarniesz temat bądż tak uprzejmy i zrób tzw. manual bo ta kwestia w T255 nie była tu omawiana a użytkowników tego modelu jest tu niewielu w porównaniu to innych modeli , zaś jeden kumaty posiadacz tej wersji przeszedł do innej (japońskiej)marki- będzie to bardzo cenny materiał 
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
- Florek
- Bywalec
- Imię: Tomek
- Samochód: Captiva 07, Aveo 06
- Silnik:
- Kontakt:
Znalazł ktoś plus po zapłonie pod maską?
Chevrolet Captiva 4x4 AT 2.0 VCDI 150KM 320NM 2007r. -> Wirus na 180KM 380NM DPF EGR OFF